SAVRŠEN IZLET

ZAGREBITE ISPOD POVRŠINE: ISTRA 2.0 Krenite iz Rovinja i otkrijte manje čarobna mjesta u tom dijelu prekrasnog polutoka

Bale
Posjetite Istru izvan špice sezone i razmazite se u skrivenoj raskoši

Istra nije samo idealna destinacija za luksuzni ljetni odmor ili, pak, hit-lokacija za snimanje holivudskih filmova. Da biste doista upoznali Istru, treba malo zagrebati ispod površine. Prostranu zelenu oazu sjevernog Jadrana treba posjetiti izvan ljetnih mjeseci kad ćete se moći razmaziti u svoj skrivenoj raskoši poluotoka.

Pitoreskni gradići u unutrašnjosti Istre ispunjeni su bogatom gastronomskom i smještajnom ponudom te po mjeri solo putnika, parova, ali i obitelji, a ne manjka ni zabavnih aktivnosti. U tom je tonu pet ujedinjenih turističkih zajednica - Rovinj, Vrsar, Bale, Svetvinčenat i Kanfanar uz potporu hotelske kompanije Maistra posebnu pozornost i trud uložilo u segmente koje su nazvali bike, outdoor, nogomet, tenis i gourmet.

Stoga, nemojte puno razmišljati, samo se uputite u avanturu i ne zaboravite dobru tech opremu. Krenite od Rovinja, najjačeg istarskog turističkog centra, koji osim kulturno-povijesne baštine ima šaroliku paletu gastronomske ponude. Obavezno probajte marinirane inćune i druga jela od ribe i morskih plodova, ili pak istarske fuže sa šparogama ili s tartufima.

Uz već poznati Istra Gourmet Festival, ove će se godine realizirati još dva gourmet eventa. Putovima rovinjskih delicija 12 restorana nudit će jela na bazi sezonskih namirnica po promotivnim cijenama, a u sklopu “Tradizione a tavola: vecie ricette del mare” pripremat će se stara tradicionalna jela na način na koji ih je pripremao nono, ali će se interpretirati i na novi, unukov način.

Napušteni srednjovjekovni grad Dvigrad kod Kanfanara

KANFANAR

Znate li gdje se spajaju zelena Istra, ljepotom poznata kao “mediteranski vrt” i plava Istra, koja je ime dobila po modrom moru? Odgovor je - Limski zaljev, zaštićeni rezervat poznat po uzgajalištu školjki, daganja i kamenica, stoput boljih od onih u Stonu, rekli su nam školjkari. Tu čudesnu prirodnu ljepotu nikako ne smijete propustiti ako ste u blizini općine Kanfanar. Teško je promašiti školjkarstvo Lim, jedino u zaljevu. Osim što ondje možete kušati i kupiti morske specijalitete, doznat ćete sve o uzgoju i procesu koji je potreban da bi došli do stola kao rijetke i skupocjene namirnice. Nakon kratkog razgovora, postat će vam jasno zašto ih obilježavaju epiteti i kolika je posvećenost potrebna za njihov uzgoj, o čemu dovoljno govori činjenica da je Emil Sošić ostao jedini školjkar na tom području.

Ovaj autentični istarski ambijent najbolje je istražiti na biciklističkim i pješačkim stazama. Svakako svratite do obližnjeg napuštenog srednjovjekovnog grada Dvigrada, kulturnog spomenika nulte kategorije, kojim dominiraju ostaci romaničke bazilike. Postoji i legenda koja kaže da su nekadašnji stanovnici Dvigrada, bježeći pred napadačima i kugom, potom osnovali Kanfanar. Tamo će posebno uživati ljubitelji sakralne umjetnosti jer je u crkvi Sv. Silvestra jedina certificirana kopija Torinskog platna u Hrvatskoj.

BALE

Pašnjaci, šume, rimske ceste, bunari, vile i palače, mnoštvo crkava i tradicija prešanja ulja - sve su to bogatstva koja krase Bale, kameni gradić smješten nadomak Rovinja koji iz godine u godinu ima sve više turista. Bogate kulturnim i arhitektonskim naslijeđem, Bale ili talijanski Valle, sinonim su za uživanje u tišini i ljepoti kamenih uličica. Zato se, uostalom, za Bale i kaže da su “najbolje čuvana istarska tajna”.

Posebno dojmljivo zdanje svakako je palača Bembo. Grandioznim eksterijerom i raskošnim interijerom vratit će vas u povijest, u vrijeme kad je talijanska obitelj Bembo gradila svoju palaču toliko visoko dok se za vedrih dana ne bi vidjelo sve do Venecije, njihova prijašnjeg doma.

Znamenita je i crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti u čijoj je kripti Lapidarij s ostacima starih crkava koje su postojale i još postoje na području Bala. No, osim povijesno značajnih monumenata, Bale imaju modernu sportsku dvoranu na ulasku u grad koja je osvojila prvu nagradu u kategoriji sportskih objekata na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni 2008. godine. Odlučite li posjetiti Bale, preporučujemo posjet uljari Grubić. Mi smo u rustikalnoj atmosferi, poput profesionalnih kušača, degustirali maslinova ulja Buža, Rošinjola i Vallea.

Tematski park Sanc. Michael u blizini Svetvinčenta

SVETVINČENAT

Na krševitoj visoravni, okružen pašnjacima, šumama, i vinogradima smjestio se gradić Svetvinčenat, koji iznenađuje ponudom i entuzijazmom. Rekli bi, raj za obiteljske izlete s mnoštvom zabavnih i pažljivo osmišljenih aktivnosti. - Morali smo se potruditi da privučemo i zadržimo goste jer mi nemamo ni more ni plaže - kažu u turističkoj zajednici. Dosjetljivo su zato iskoristili najveću znamenitost, kaštel Morosini-Grimani, pa tako on nije samo monumentalno zdanje, nego mjesto avanture i zabave zahvaljujući inovativnom konceptu escape castle koji se temelji na istarskim legendama i povijesnim zapisima. Kroz kule, tamnicu, oružarnicu i tron igrači moraju proći čak sedam viteških iskušenja.

No, ni tu uzbuđenju nije kraj jer samo nekoliko minuta hoda od dvorca smještena je i Kuća vještice Mare koja će vas vratiti u srednji vijek i od vas učiniti viteza.

Vještica Mare hologramski je vodič koji predstavlja povijest istarskoga gradića putem suvremene tehnologije - 3D mappingom te virtualnom i proširenom stvarnošću oživi mjesne ličnosti i povede posjetitelja da upozna kulturnu baštinu.

Nakon uvodne riječi vještice, putem aplikacije interaktivne virtualne stvarnosti i s virtualnim naočalama uključili smo se u igru o nepoznatom vitezu. Gađali smo mete lukom i strijelom te obranili kaštel Morosini-Grimani.

Ipak, za ljubitelje adrenalina i mališane pune energije, idealno mjesto za zabavu je tematski park Sanc. Michael. Udaljen je 10-ak minuta od centra, a riječ je o drvenom dvorcu koji se prostire na 400 metara četvornih. Unutar objekta je dječji vrtuljak, sprave za mučenje, tamnica za vješticu te brojne druge zanimljivosti tipične za srednji vijek.

Tematska tura Casanova u Vrsaru

VRSAR

Osim što je poznat kao živopisni ribarski grad s poviješću dugom gotovo 2000 godina, Vrsar je jedan od najvažnijih turističkih centara zapadne obale. K tome, Vrsar je i jedriličarski raj te ujedno centar aeronautike, a postoji i mnoštvo verzija aktivnog odmora u Vrsaru i okolici, bilo da ste šetač ili, pak, možda biciklist, plivač ili trkač. A možete biti i sve u jednom jer je jedan od ključnih projekata za 2019. godinu upravo outdoor event Ocean Lava Triathlon koji će se održati u listopadu.

No, na stranu sport i rekreacija, jer Vrsar je ujedno carstvo ljubavi i erotike. Sve to zahvaljujući memoarskim zapisima poznatog pustolova, ali i ljubavnika Giacoma Casanove koji je čak nekoliko puta posjetio Vrsar u doba Vrsarske grofovije. Posebno je zabavno poći u romantičnu šetnju gradom kroz interaktivnu turu pod vodstvom izvođača Istra Inspirita te čuti legendarnu priču kroz animaciju sjajne glumačke postave koja završava fotografiranjem s glumcima u autentičnom ambijentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:20