Puno benefita

SAMO 20 MINUTA KUĆNOG TRENINGA DOVOLJNO JE ZA SREĆU I ZADOVOLJSTVO Dajte šansu ovim vježbama i zaboravite na tjeskobu!

 
Bočni izdržaj
 Aktivna Hrvatska

Stalna opasnost od koronavirusa, potres, rad od kuće, brige zbog novca i budućnosti - ovih smo dana pod stalnim stresom, uvijek napeti, skloni tjeskobi i depresiji. Psiholog Igor Čerenšek objašnjava da osjećaj tjeskobe dolazi od neproduktivnog i često iracionalnog razmišljanja, a intenzivnom brigom samo oslabljujemo imunitet. Osjećajima tjeskobe i depresije važno je pokušati manipulirati i minimizirati ih, a izvrsna metoda liječenja je tjelesna aktivnost. Jutarnji list i sportsko-edukativni projekt “Aktivna Hrvatska” ovaj vam tjedan savjetuju kako pobijediti upravo te osjećaje. Pogledajte emisiju koju vodi Renata Sopek:

Generalni partner projekta “Aktivna Hrvatska” je HEP, a trener Patrik Kramarić nas, uz vodstvo predavača na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu Marina Dadića, vodi kroz trening koji će nas dobro oraspoložiti.

- Jednostavnim vježbama možemo pozitivno djelovati na cijeli niz procesa u organizmu koje direktno donose zdravlje, unutarnje zadovoljstvo ili, jednom riječju, sreću, poput hormonalnog sustava. Podloga onog dobrog osjećaja nakon odrađenog treninga leži u lučenju hormona sreće koji tijekom treninga i nakon njega dobro utječu na raspoloženje. Kontinuiranom tjelesnom aktivnošću, pak, povećavamo sreću i zadovoljstvo - ističe Marin Dadić.

Iako je u ovim uvjetima tjelesna aktivnost vjerojatno posljednje o čemu razmišljate, kada počnete shvatit ćete da svakodnevni trud od samo 20 minuta može imati odlične benefite kako na tjelesni tako i na mentalni sustav.

Tim “Aktivne Hrvatske” donosi vam niz jednostavnih vježbi za vaša 4 zida.

1. JUMPING JACK

Aktivna Hrvatska
Jumping Jack

Izvodite skokove tako da naizmjenično širite i skupljate noge i ruke te ovaj dinamički pokret kontinuirano ponavljajte. Ovu vježbu ponovite 30 puta kroz tri serije.

2. KRATKI TRBUŠNJAK

Aktivna Hrvatska
Kratki trbušnjak

Iz ležanja na leđima podižite gornji dio kralježnice od podloge i izvodite pokret kratkog trbušnjaka. Tijekom izvedbe važno je da je donji dio kralježnice stabilno na podlozi te da vježbu izvodite u umjerenom tempu. Kratki trbušnjak ponovite 20 puta kroz dvije serije.

3. BOČNI IZDRŽAJ S KUKOVIMA GORE-DOLJE

Aktivna Hrvatska
Bočni izdržaj

Iz pozicije bočnog izdržaja na laktu podižite i spuštajte kukove od podloge prema dolje. Tijekom izvedbe vježbe zadržite kralježnicu u neutralnom položaju uz aktivne mišiće trupa i kralježnice. Vježbu ponovite osam puta za svaku stranu kroz dvije serije.

4. JEDNONOŽNI MALI MOST

Aktivna Hrvatska
Jednonožni mali most

Iz pozicije ležanja na leđima savijenih koljena pod 90 stupnjeva pružite jednu nogu naprijed i potisnite kukove prema gore. Tijekom izvedbe vježbe cijelo vrijeme imajte aktivne mišiće trupa. Vježbu ponovite osam puta za svaku nogu kroz dvije serije.

5. PENJAČ

Aktivna Hrvatska

U poziciji upora na pruženim rukama naizmjenično povlačite jedno pa drugo koljeno prema prsima. Ovisno o razini treniranosti, vježbu možete izvoditi u brzom, umjerenom i sporom tempu. Tijekom izvedbe važno je da vam kukovi ne propadaju prema podlozi. Vježbu ponovite 20 puta za svako koljeno na prsa kroz tri serije.

6. ČUČANJ U ISKORAKU

Aktivna Hrvatska

U poziciji iskoraka spustite se prema dolje, a prilikom spuštanja nemojte dopustiti da vam koljeno odlazi prema unutra te ispred prstiju stopala. Vježbu ponovite pet puta za svaku nogu kroz tri serije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:11