EKOLOŠKA AKCIJA

Više od 400 volontera čistilo Mali Lošinj u akciji ‘More zna, otok pamti‘

Čišćenje pješčanog dna u Uvali Čikat

 Ivana Nobilo/CROPIX
Izvađeno je više od tri tisuće staklenih i plastičnih boca, prehrambena ambalaža, akumulator...

Još jednom se naš Scuba skener tim vratio na čarobni Lošinj kako bi na poziv Nene Starčića iz SubSeaSon ronilačkog centra proteklog vikenda popratio već tradicionalnu akciju čišćenja podmorja "More zna, otok pamti". Akciju su već peti put održali Institut Plavi svijet i SubSeaSon uz potporu Grada Malog Lošinja, Turističke zajednice Malog Lošinja, Jadranka turizma, Komunalnih usluga Cres-Lošinj, Županijske lučke uprave Mali Lošinj i drugih. Ove se godine odazvalo 426 sudionika, od čega čak 117 ronioca, što je zaista impozantan broj, pogotovo kad se uzme u obzir da je temperatura mora iznosila samo 13 stupnjeva Celzija.

image

Više od 420 volontera sudjelovalo je u akciji

Ivana Nobilo/CROPIX

Na hladnoću se ipak nitko ni na trenutak nije požalio i vrijedne su ruke prionule čišćenju na četiri lokacije. U luci na području Malog Lošinja volontera je bilo najviše jer ovdje je otpada, kao i u svakoj luci jako puno, a dio obale od Velopina do Žalića čistili su uz ronioce i radnici "Jadranka turizma", tvrtke koja ovdje ima turističke objekte. Pedesetak volontera očistilo je potez Rt Leva - Rovenska u Velom Lošinju, a još tridesetak ih je "dalo ruke" u Nerezinama.

image

Skok s mula na rivi Malog Lošinja

Ivana Nobilo/CROPIX

U moru se našlo zaista svega, gotovo tri tisuće staklenih i plastičnih boca, više od tisuću limenki, prehrambena ambalaža, plastične vrećice, čepovi, naočale, omoti duhanskih proizvoda, desetine automobilskih guma, odbačeni ribolovni alat, dječji bicikl, akumulator te nekoliko ugostiteljskih sjedalica koje vjerojatno nisu izdržale otočke nevere ili kakvog veselog gosta. Kontejneri su bili puni, ali morsko dno luke nije ni približno očišćeno do kraja. Za ovo će područje trebati još pokoja akcija, ali i još jača ekološka svijest građana. Iako se ona mijenja iz godine u godinu na bolje, još uvijek, čini se, to nije dovoljno.

image

Čišćenje pješčanog dna u Uvali Čikat

Ivana Nobilo/CROPIX
image

U akcijama čišćenja sunčane naočale čest su pronalazak

Ivana Nobilo/CROPIX

U ovakvim događajima uvijek nam je najdraže sudjelovanje onih koji brigu o okolišu započinju odmalena i koji se već sad uče dobrim navikama kako bi imali bolju budućnost. Zato nas je razveselilo da su na području šetnice Kadin - Zagazinjine u Malom Lošinju u sklopu ove akcije i projekta poticanja razvoja održivog turizma Hrvatska prirodno tvoja, učenici ekološke grupe Srednje škole Ambroza Haračića, djeca Dječjeg vrtića Cvrčak i djeca koju okuplja Društvo naša djeca iz Malog Lošinja posadili 20 sadnica pinija.

image

Scuba skener rado sudjeluje u ovakvim akcijama

Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX

Čikat je došao na red u nedjelju gdje nas je dočekao i tamošnji domaćin Ivo Fabijanić iz ronilačkog centra Top Dive pa se zajedničkim snagama ljudstvo rasporedilo na desetak mikrolokacija ove jedinstvene uvale, po mnogima najljepše na otoku. Tijekom čišćenja posebnu se pažnju obratilo i na eventualni pronalazak živog primjerka plemenite periske Pinna nobilis čiji se masovni pomor bilježi od 2019. godine. Zbog dramatičnog pada populacije ovaj nekada u Jadranu čest školjkaš je sad dobio status kritično ugrožene vrste u Hrvatskoj.

image

Mrtva ljuštura plemenite periske Pinna nobilis

Ivana Nobilo/CROPIX

U svrhu očuvanja ovog endema Mediterana, od 2020. godine u provedbi je projekt "Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru" koji na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nažalost, među brojnim mrtvim ljušturama ovog ponosa Jadrana, nismo pronašli niti jedan živi primjerak.

image

Projekt ‘Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru‘

Ivana Nobilo/CROPIX

Pronašli smo zato nešto drugo: ronilac Ivo Popović tijekom čišćenja me pozvao kako bi snimila možda i vrijedan arheološki pronalazak. Keramičko grlo amfore koje je stidljivo virilo iz pijeska na neko vrijeme je preusmjerilo našu pažnju sa staklenih boca i tegli koje smo skupljali sa dna. Koliko smo mogli smo pijesak nježno otkopali, ali nakon skoro sat vremena čišćenja, vremena za daljnje istraživanje više nije bilo.

image

Ostaci amfore pronadjene tijekom čišćenja

Ivana Nobilo/CROPIX

Ovaj se komad čvrsto držao u pijesku što nam je pobudilo nadu da je amfora čitava, zbog čega smo obilježili lokaciju ronilačkom bovom i obavijestili voditelje ronjenja kako bi uzeli GPS lokaciju i daljnji pregled terena prepustili ljudima od struke. Možda je samo jedan od brojnih otkrhnutih komada koji se nalaze na ovom arheološki bogatom području, ali lijepo bi bilo znati da smo i mi pronašli jednu čitavu amforu.

image

Pokušaj iskapanja amfore pronadjene tijekom čišćenja

Ivana Nobilo/CROPIX

Sudionici akcije mogli su nakon obavljenog posla posjetiti i Apoksiomenov muzej te Oporavilište za morske kornjače, a ronilački sastanak uoči akcije je održan među zbirkama starih majstora u Palači Fritzi, što je definitivno jedan od najluksuznijih i najljepših brifinga koje smo ikad doživjeli.

image

Neno Starčić drži brifing prije urona u Čikatu

Ivana Nobilo/CROPIX
image

Rukavice volontera nakon akcije čišćenja

Ivana Nobilo/CROPIX
image

Početak akcije

Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image

Izvlačenje otpada nije lak posao

Ivana Nobilo/CROPIX
image

Mrtva ljuštura plemenite periske Pinna nobilis

Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image

Morsko dno u luci Malog Lošinja prekriveno je otpadom

Ivana Nobilo/CROPIX
image

Akcija čišćenja obale i podmorja

Ivana Nobilo/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:20