ISTRAŽIVANJE POKAZALO

UBOJICA LIBIDA Dugoročne veze mogle bi biti pogubne za vašu seksualnu želju i zadovoljstvo

Ilustracija
 iStock

Seksualni problemi pogađaju jednu trećinu mladih i srednjovječnih, kao i polovicu starijih žena. Oni uključuju manjak seksualne želje, bol tijekom odnosa kao i probleme s postizanjem orgazma.

Opsežna studija tijekom perioda od sedam godina koju su provela dva sveučilišta u Finskoj mogla bi pružiti novi pogled na ženske seksualne probleme. Znanstvenici su, naime, pregledali odgovore 2173 žene koje još nisu ušle u menopauzu, iz različitih istraživanja provedenih 2006. i 2013. godine.

Rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Psychological Medicine otkrili su kako je sposobnost doživljavanja orgazma bila najstabilnija točka tijekom sedmogodišnjeg perioda, a dok su seksualno zadovoljstvo i želja najviše varirali.

Studija je podijelila žene u tri grupe: one koje su okončale sedmogodišnju vezu, one koje su u 2006. i 2013. imale različite partnere i one koje su svih sedam godina ostale u vezi s istom osobom.

Mogućnost postizanja orgazma poboljšala se kod sve tri skupine u sedam godina, no žene koje nisu imale stalnog partnera doživjele su najveći napredak.

Žene koje su 2006. i 2013. imale različitog partnera također su napredovale, i to puno više od onih koje su tih sedam godina bile s istim partnerom. Istraživanje je pokazalo da su žene koje su ostale svih tih godina u istoj vezi iskusile najveći pad seksualne želje.

Ipak, to ne znači da su dugoročne monogamne veze pogubne za seksualno zadovoljstvo. Autori studije kazali su kako postoji niz ograničenja u njihovom istraživanju i kako bi seksualne funkcije trebalo dalje istraživati kako bi bolje razumjeli različitosti.

Primjerice, dok je studija obuhvatila velik broj ispitanica, sedmogodišnji okvir nije uzeo u obzir različite varijacije seksualnih funkcija, prethodnu seksualnu disfunkciju, kao ni zajednički život ili koliko su dugo žene iz prve skupine bile same.

Također, prosječna dob ispitanica bila je 25.5 godina, a istraživači nisu uzeli u obzir hormonalne promjene koje donose godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:27