A LA 'SUMRAK'

Skidanje bora uz pomoć vlastite krvi: ‘Vampirski’ fileri vraćaju mladost

Novi estetski tretman bez skalpela, pod nazivom Selphyl, sve je popularniji na Zapadu

Baš u stilu vječno mladih vampira za kojima su nakon knjiga i filmske trilogiju “Sumrak” poludjeli tinejdžeri iz cijelog svijeta, oni malo stariji mogu izbrisati tragove godina uz pomoć - krvi. I to svoje vlastite.

Novi estetski tretman bez skalpela pod nazivom Selphyl sve je popularniji na Zapadu, iako ideja o pomlađivanju uz pomoć krvi kod većine izaziva pomalo jezovite misli.

Pacijentova krv

A ide ovako - liječnik uzima pacijentu određenu količinu krvi, najčešće oko devet kubičnih centimetara. Koristeći posebno pripremljen komplet pribora koji dobiva od proizvođača, miješa nešto što se naziva “krvnim pločicama (trombocitima) bogata fibrinska matrica” ili PRFM.

Dulji učinak

Fibrin je bjelančevina vlaknaste strukture, stvara mrežu vlakana u koju se “hvataju” trombociti i tako nastaje prirodna ispuna. Cijeli taj postupak traje 20-ak minuta, a dobivaju se četiri kubična centimetra pripravka, dovoljno za obradu cijelog lica.

Taj se dobiveni pripravak zatim injektira ispod površine kože tamo gdje je nužno poravnati bore, popuniti udubine na koži ili ožiljke od akni. Ljudi iz američke tvrtke Aestethic Factors, koji su osmislili i na tržište lansirali Selaphyl, tvrde da se dosad njihov “krvavi filer” pokazao iznimno uspješnim. Budući da je zapravo riječ o autolognom (od pacijentovih vlastitih stanica ili tkiva) fileru, nema nikakvih ozbiljnih popratnih pojava kakve mogu izazvati sintetički proizvodi ili oni sa sastojcima životinjskog podrijetla.

“Vampirsko pomlađivanje” je toliko novo da ga još nije uspjela početi reklamirati niti jedna slavna osoba, no taj će trenutak zasigurno doći, baš kao s botoksom i raznim drugim filerima. Inače, učinak Selaphyla trebao bi trajati dulje nego kod ostalih filera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:39