LIKVIDACIJA

SLOM MODNOG CARSTVA 'KRALJICE PLETIVA' ČIJE JE KOMADE PROSLAVILA AUDREY HEPBURN Svojedobno je svojim kreacijama pokrenula revoluciju...

 
 REUTERS

Kako se nije uspio pronaći kupac za francusku modnu kuću 'Sonia Rykiel', koja je simbolizirala pariški bunt 60-ih godina prošlog stoljeća, tvrtka odlazi u likvidaciju, piše BBC.

Sonia Rykiel, osnivačica tvrtke, zbog svog je modnog izričaja postala poznata kao "kraljica pletiva". Rykielini komadi dopustili su ženama da se oblače manje formalno, a njezin najpoznatiji komad, tzv. "Poor Boy sweater" ("Vesta siromaha" u slobodnom prijevodu), proslavila je filmska glumica Audrey Hepburn.

Rykiel je preminula 25. kolovoza 2016. godine u 86. godini života od Parkinsonove bolesti.

Models applaud French designer Sonia Rykiel at the end of her
Spring-Summer ready-to-wear women's fashion collection for 2004 in
Paris, October 9, 2003. REUTERS/Charles Platiau REUTERS

JES/ - RP4DRHZPUEAA
Charles Platiau / REUTERS
Sonia Rykiel na nakon revije u Parizu u listopadu 2003. godine

Tvrtka koju je osnovala prije sedam je godina kupila grupacija First Heritage Brands, grupacija iza koje stoje hongkonški milijarderi Victor i William Fung. Brend je tada revitaliziran kroz investicije od više milijuna dolara i rezove troškova, no nikako se nije mogao dići iz "crvenog".

Glavna dizajnerica Julie de Libran tvrtku je napustila u ožujku, a ubrzo nakon toga tvrtka je zatvorila trgovine u New Yorku i Londonu.

Rykielina pletiva na pruge smatrala su se drastičnim odmakom od formalnih oprava koje su žene inače nosile. Modna je kuća kasnije proširila svoju ponudu na kreacije za djecu, modne dodatke i parfeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:38