POGLEDAJTE PUNICU

Svaka se žena na kraju pretvori u svoju majku

Onako kako se borala majka, vjerojatno će se naborati i kći, tvrde američki znanstvenici

Kćeri i majke ne moraju toliko nalikovati jedna drugoj, no znanstvenici tvrde da što je kći starija, više nalikuje svojoj majci. Sličnost osobito postaje uočljiva nakon što kći prijeđe 30-u, ako ne i prije, zapravo kada počne dobivati prve bore.

Razna istraživanja navode na zaključak da mlada može “odgonetnuti” gdje će prvo dobiti bore i koliko će one biti vidljive ako pogledaju lice svojih majki. Tvrdi se da će se kći naborati ovisno o tome kako se borala majka. Zato, supruzi, želite li saznati kako će vam izgledati supružnice za 20 i više godina, pogledajte kako vam sada izgleda punica. Naravno, starenje, bolje rečeno proces starenja, uvelike ovisi o našem stilu života, osobnoj njezi i brizi za unutarnje više nego za vanjsko zdravlje, stresu, pušenju, prehrani... No već i mnogo prije nego što su se znanstvenici odlučili pozabaviti pitanjem procesa starenja, kod majki i njihovih kćeri postojala je izreka da se svaka žena na kraju pretvori u svoju majku.

Takve su tvrdnje posebno zaintrigirale plastične kirurge, a oni specijalizirani za estetsku kirurgiju oko područja očiju oduševljeni su nekolicinom istraživanja. Naime, zahtjevi za “peglanje” bora oko očiju i podizanje kapaka među najčešćima su u Europi, čak ozbiljno konkuriraju broju zahtjeva za povećanje ili korekciju grudi. Takva istraživanja kirurzima navodno pomažu da izvedu bolju operaciju, jer otprilike znaju predispozicije starenja kože lica svojih klijentica - hoće li bore ženi “zatvoriti” kapak ili će se oko očiju pojaviti mnogo dubokih bora, treba li pričekati s operacijom i napraviti samo malu korekciju ili odmah zategnuti što se zategnuti dade.





Oblik lica žena se s godinama mijenja

Istraživanje koje je proveo kirurg Matthew Camp iz Medicinskog centra Sveučilišta Loma Linda u Kaliforniji koncentriralo se na pitanje stare li kćeri doista kao njihove majke? Camp je odabrao deset skupina žena, kćeri i majki koje izgledaju slično, u dobi između 15 i 90 godina, i uz pomoć 3D kompjutorskog modeliranja ustanovio postoji jednak obrazac starenja. Dakle, kćeri će starjeti po obrascu po kojem su starjele njihove majke, a to se osobito odnosi na područje oko očiju i kapke. U istraživanju se Camp nije samo usredotočio na pojavu dubljih bora, nego i na elastičnost kože i punašnost šireg dijela kože oko očiju. Ustanovio je da kćeri gube elastičnost i punašnost kože jednako kao i njihove majke. Campov britanski kolega Norman Waterhouse, bivši predsjednik tamošnjeg udruženja estetskih kirurga, utvrdio je i da žena tijekom starenja sve više počinje nalikovati majci jer, za razliku od muškaraca, ženama se s godinama mijenja oblik lica. Dok je mlado lice ovalnije, bez obzira na oblik koji inače ima, s godinama postaje četverokutasto.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:42