FLOREALNI OBAVJEŠTAJNI ISKORAK

AMERIKANCI NA BOJNO POLJE ŽELE POSLATI GMO BILJKE 'One mogu biti idealne za špijunažu u okruženjima gdje se ne mogu koristiti tradicionalne metode'

 Profimedia, Alamy
 

Vojska Sjedinjenih Američkih Država na bojno polje budućnosti želi poslati biljke kako bi prikupljale informacije o protivnicima, piše The Independent.

Genetski modificirane biljke mogle bi se poput samoodrživih senzora postaviti u okruženja gdje je nemoguće prikupljati informacije tradicionalnim putevima. Agencija za napredne obrambene istraživačke projekte (DARPA) pozvala je znanstvenike da daju svoje viđenje upotrebe biljaka na modernog bojištu.

DARPA je u prošlosti proizvela satelite i seizmografe koje su Amerikanci koristili kako bi osigurali da se Sovjetski Savez pridržava sporazuma iz 1963. godine kojim se zabranilo testiranje nuklearnog oružja u atmosferi, pod vodom i u svemiru.

Agencija sad u sklopu programa imena Napredne biljne tehnologije (APT) u prirodi traži moguće saveznike i suradnike.

- Biljke su iznimno usklađene sa svojim okruženjem te fiziološki reagiraju na osnovne podražaje kao što su svjetlost i temperatura, a mogu nekada reagirati i na dodir, kemikalije, nametnike i patogene, rekao je doktor Blake Bextine, direktor programa APT.

- Nove tehnike modeliranja i manipuliranja molekulama omogućavaju nam da reprogramiramo te sposobnosti detekcija i izvještavanja. Možemo proširiti broj podražaja na koje biljke mogu reagirati, a to bi moglo otvoriti potpuno nove avenije za prikupljanje informacija. Mogli bismo smanjiti troškove osoblja i tehnologije, dodao je Bextine.

Drugim riječima, DARPA smatra da bi se prirodne sposobnosti detekcije kod biljaka mogle prisvojiti te da bi se biljke mogle koristiti za detekciju kemikalija, štetnih mikroorganizama, radijacije i elektromagnetskih signala. Već sada postoji tehnologija za promatranje biljaka pomoću koje bi se ovaj način prikupljanja informacija mogao primjenjivati.

- Želimo razviti učinkovit sustav za dizajniranje, izgradnju i testiranje modela kako bismo na kraju mogli imati prilagodljivu platformu koja bi se mogla primjenjivati u cijelom nizu situacija, rekao je Bextine.

Prijašnji eksperimenti s biljkama nisu bili do kraja uspješni budući da su im promjene u genetici otežavale preživljavanje u svom prirodnom okruženju. To je nešto o čemu će istraživači svakako morati voditi računa ako žele biljkama zamijeniti senzore sintetičkog tipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:10