ŠEF UREDA SVJETSKE BANKE

Andras Horvai: Najbolji trenutak za radikalne promjene

Rezanje državne potrošnje uvijek je socijalno teško, no više nema vremena, mora se početi, poručuje Horvai

ROVINJ - Kriza je najbolji trenutak za povlačenje teških poteza. Hrvatska je usto danas i u povoljnom razdoblju - između izbora - i čini mi se da postoji politička volja da se naprave oštri rezovi od kojih političari inače zaziru. Smanjite administraciju i dajte privatnom sektoru da dođe do daha.”

Andras Horvai, šef Ureda Svjetske banke u Zagrebu, situaciju u državi koja mu je “povjerena” opisuje kirurški precizno. Tih i naoko meka karaktera, hrvatski kontekst razumije bolje od većine svojih dosadašnjih prethodnika.

Posljednji mjeseci u Hrvatskoj

Horvaiu su ovo posljednji mjeseci u Hrvatskoj jer se Banka striktno pridržava pravila o trogodišnjem mandatu svojih ljudi na terenu, čak i kada su njihovi rezultati možda i bolji od očekivanih. Riječ je prije svega o antikorupcijskoj politici institucije - kratki mandati sprečavaju prevelika zbližavanja s lokalnom administracijom.

- U usporedbi s drugim zemljama, s gubitkom od 5,8 posto BDP-a Hrvatsku ne možemo svrstati među krizom najteže pogođene zemlje. Ona je u vrlo ozbiljnoj situaciji, ali ne možemo govoriti o katastrofi ili o nečemu što se ne može popraviti. U svijetu se danas naziru znakovi koji sugeriraju da je kriza na odlasku - kaže Horvai.

Vrijeme za reforme

Horvai smatra da je za Hrvatsku baš ova kriza odličan trenutak da zemlja napravi važne strukturne reforme. Hrvatska je, kaže, danas pred razdobljem u kojemu će se ekonomske statistike popravljati vrlo sporo i sada je pitanje hoće li zaostati za svojim konkurentima ili će se uspjeti dići iznad prosjeka.

- Rezanje državne potrošnje nije nešto čemu se pristupa linearno i ono je uvijek socijalno teško. Danas, međutim, više nema vremena - poručuje Horvai.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:24