BRŽI, TANJI I MANJI

APPLE PREDSTAVIO NOVE LAPTOPE Umjesto 45 godina starih funkcijskih tipki stiže interaktivna traka na dodir

 Beck Diefenbach / REUTERS

Apple je u četvrtak predstavio nove inačice Macbook Pro modela, piše Wired. Direktor tvrtke Tim Cook je prilikom predstavljanja umirovio funkcijske tipke, uobičajeni element svih prijenosnih računala.

Novi 13 i 15 inčni Macbookovi umjesto funkcijski tipki imat će responzivnu traku na dodir. Interaktivni element koji će se nalaziti na mjestu gdje su funkcijske tipke inače bile moći će po potrebi prikazivat sve mogućnosti od pojačavanja i stišavanja zvuka do manipulacije svjetline ekrana.

Traka za dodir će se ovisno o programima koji se koriste pretvoriti u još jednu kontrolnu točku pa će se putem nje primjerice moći direktno pristupati emotikonima u programima za komunikaciju. Osim kontrole programa, u traku će biti integriran i senzor za otiske prstiju pa će se njome moći prijaviti na Apple korisnički račun ili plaćati putem Apple Pay aplikacije.

'Koristimo funkcijske tipke preko 45 godina', rekao je Phil Schiller, viši potpredsjednik u Appleu zadužen za međunarodni marketing. 'Ludo je zadržavati 45 godina staru tehnologiju. Pitali smo, 'što bismo mogli napraviti umjesto njih?', 'kojom bismo tehnologijom mogli poboljšati korisničko iskustvo?'. Odgovor prema Schilleru leži u Retina zaslonu te trakom na dodir koja reagira na cijeli niz dodira i gesti.

Macbook od 13 inča bit će 17 posto tanji, 23 posto manjeg volumena te će težiti 1,4 kg. Varijanta od 15 inča bit će 14 posto tanji od prethodnog, 20 posto manjeg volumena te će težiti 1,8 kg. Oba će modela na jednom punjenju moći 'preživjeti' 10 sati, a na prezentaciji je istaknuto da je novi Macbook Pro 6,8 milijuna puta brži od Appleovog prvog laptopa.

Apple je tijekom predstavljanja u Cupertinu najavio i Macbook Pro model od 13 inča bez trake za dodir koji će biti konkurent Macbook Aira. Novi će Macbook Pro biti 12 posto tanji od Macbook Aira te će težiti isto, a bit će i istog volumena. 'Macbook Pro je manji, ali bolji u gotovo svim aspektima', rekao je Schiller.

Na događaju je predstavljena i nova aplikacija imena TV, a dizajnirana je kako bi bila centralna točka za konzumaciju svih televizijskih sadržaja. Apple TV će tako skupljati sve pretplate korisnika, od Amazona do Netflixa, a svaki će korisnik moći izgraditi svoju kolekciju sadržaja putem iTunes trgovine. Siri će u tome korisnicima pomagati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:05