NOVA IGRAČKA>>>PRVA RECENZIJA U HRVATSKOJ

EKSKLUZIVNO ‘Novi iPad nije bitno bolji, ali je novi ekran apsolutno senzacionalan!

Reporter Nedjeljnog prvi se dokopao novog Appleova gadgeta te detaljno testirao sve nove funkcije koje bi vas mogle zainteresirati

Nakon što je prije tjedan dana Tim Cook, nasljednik nedavno preminulog Stevea Jobsa, predstavio novi iPad, fanovi najpopularnijeg tableta imali su priliku ovoga petka kupiti svoj novi gadget diljem svijeta .

Jedan od tih zaluđenih fanova sam i ja. Čim sam došao do najvećeg Apple dućana na svijetu, u centru Bostona, iznenadio me znatno manji red kupaca nego pri lansiranju prošlogodišnjeg modela. Možda to označava skepticizam prema ovom, po nekima ne toliko značajnom poboljšanju. No, treba napomenuti da se novi iPad također mogao naručiti online danima ranije.

Najbolji ekran

Odmah pri ulasku u dućan osjetila se euforija koja je vladala na tri kata Appleove staklene kocke. Zadovoljni kupci ulaze, još sretniji izlaze; Appleovi djelatnici, svi obučeni u plavo, paradiraju s iPadima pokušavajući udovoljiti svakome kupcu. Nakon kupovine, koja je protekla bez pretjeranog čekanja, krenuo sam kući.

Napokon stižem doma, utrčavam u sobu, bacam jaknu sa sebe i jedva čekam da još jednom bacim oko na novi tablet. Čim sam izvadio uređaj iz kutije, na zaslonu me dočekala poruka dobrodošlice, a iznimna oštrina novog zaslona nadmašila je sva moja očekivanja.

Najznačajnija karakteristika novog modela je izuzetno kvalitetan Retina display, koji mjeri nevjerojatnih 2048 x 1536 piksela, čineći ga najboljim ekranom koji se ikada pojavio na tržištu. Bilo na tabletima ili mobilnim uređajima.

Bežični backup

No, je li novi ekran dovoljan da Apple i ovaj put ostane ispred svoje konkurencije? Vjerujte mi, jest.

Znate onaj osjećaj kada saznate da imate dioptriju, stavite naočale na nos i odjedanput oko sebe vidite sve čisto, a da prije uopće niste shvaćali koliko ne vidite? Sličan efekt doživite kada vidite novi ekran. Nakon što sam postavio iPad na njegov dock, okinuo sam nekoliko fotki prije nego što ostavim otiske po cijelom ekranu. Nakon toga krenuo sam podešavati ovaj novi gadget kako bih ga testirao.

Kao vlasnik prvog iPada imao sam spremljen back-up na svom računalu. iPad me zatražio lozinku i u nešto manje od 6 minuta prebacio je na sebe mojih 105 aplikacija, 53 pjesme, 40 fotografija, i to sve bežično! I već sam bio spreman u potpunosti koristiti novu akviziciju.

Prvo sam otvorio nekoliko portala. iPad je znatno brže otvarao web siteove, tekst je neviđeno kristalno čist, a scrollanje ne uzrokuje dupliciranu sliku, čime se mnogi tableti ne mogu pohvaliti.

Zatim sam provjerio nove aplikacije dostupne za skidanje. Mnogi portali i strani mediji predviđaju da će novi ekran uvelike utjecati na mogući rast gaming zajednice na tabletima. Modern Combat 3, ratna simulacija koju sam odlučio skinuti, jedna je od rijetkih igrica trenutačno dostupnih na App Storeu koja ima novu rezoluciju. Još jednom, iPad me nije iznevjerio. Kao veliki gamer, moram reći da su mnogi u pravu.

Bestijalni čip

Na pozadini iPada nalazi se nova 5-megapikselna kamera, druga najznačajnija promjena. Iako mi nikada nije bilo jasno zašto bi netko htio fotografirati bilo što tabletom, za one koji to rade imam odlične vijesti.

Kvaliteta fotografija doista je fantastična, ali i dalje zaostaje za onom koju je Apple ugradio u iPhone 4S. Posebice pri slabijem osvjetljenju. Valja napomenuti da novi iPad i dalje nema bljeskalicu. Možda čak i bolje, jer ona na iPhoneu često zna zasititi sliku.

Ako ste više bili zabrinuti za kvalitetu prednje kamere, nažalost nemam dobre vijesti. Prednja VGA kamera, i dalje na istom mjestu, snima istom slabom rezolucijom.

Još jedna novina koju nam je Apple priredio uz svoju novu igračku je mogućnost snimanja kratkih filmova sa 1080p rezolucijom (iPad 2 je snimao 720p).

Unutrašnjost ovoga iPada čuva isto aluminijsko kućište kakvo smo imali priliku vidjeti na ostalim Appleovim uređajima. Lagano zakrivljenje pri rubovima pomaže pri rukovanju. Zvučnik je također u donjem lijevom kutu, što ponekad može predstavljati problem.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:47