USPJEŠAN PREVARANT

INTERNETSKI TROL NASAMARIO DIREKTORE DVIJU NAJMOĆNIJIH BANAKA Dopisivao se s njima predstavljajući se kao njihov kolega, ništa im nije bilo sumnjivo

 Kacper Pempel/Illustration/File Photo / REUTERS

Čelnici Godlman Sachsa i Citigroupa - nekih od najvećih svjetskih banaka - zadnji su u nizu vodećih bankara koji su pali na e-mail prevaru internet trola koji provocira prominentne osobe u svjetskom bankarskom sustavu, piše Wall Street Journal.

Direktor Goldman Sachsa Lloyd Blankfein i direktor Citigroupa Michael Corbat odgovarali su na e-mailove koje im je slao anonimni 'šaljivdžija', u kojima se pravio da je jedan od menadžera u tim bankama.

Isti prevarant prošlog je mjeseca prevario čelnike Barclays banke i guvernera Bank of England, a ove je nedjelje objavio screenshotove na Twitteru u kojima se vidi njegovo dopisivanje s Blankfeinom, Corbatom, te Stephenom Birdom, šefom za potrošačko bankarstvo u Citigroupu.

Iako niti jedan od direktora nije otkrio povjerljive informacije, cilj podvale bio je osramotiti vodeće ljude bankarskog sektora, i ukazati na ranjivost sustava na niskotehnološke napade.

Iako se u bankama pristupa e-mailovima kroz dodatne sigurnosne aplikacije, mnogi se bankari žale kako im one otežavaju komunikaciju s klijentima.

E-mail sustav Goldman Sachsa razvili su stručnjaci koji rade za banku, i on upozorava korisnike kad god se šalje e-mail na adresu izvan banke. No, korisnici s vremenom oguglaju na upozorenje i prestanu ga doživljavati, što je vjerojatno razlog zašto Blankfein nije primjetio da mailovi dolaze s nepoznate adrese.

S druge strane, prevarant je Corbatu i Birdu slao mailove pretvarajući se da je čelnik nadzornog odbora Michael O'Neill. U Citigroupu je potpuno uobičajeno da članovi nadzornog odbora šalju e-mailove s privatnih adresa, jer tehnički nisu zaposlenici banke, a ne žele slati e-mailove u ime drugih tvrtki koje predstavljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:43