KAUČ-KRUMPIRI

MOŽEMO LI BITI LJENIJI? BBC radi na tehnologiji uz pomoć koje ćemo programe na TV-u mijenjati mislima

 Arhiva / Neurocity

LONDON - Nekada smo se morali ustati kako bi mogli promijeniti program na televizoru, sve dok industrija elektronike nije razvila i usavršila daljinske upravljače.

Potom smo se samo morali ustati kako bi dosegnuli svoj daljinski upravljač, no u prirodnoj evoluciji modernog čovjeka u idealni ‘couch potato,’ još uvijek nam nešto nedostaje - moramo koristiti ruke, pa ih moramo podići, pa usmjeriti daljinski prema televizoru, pa mijenjati programe jedan po jedan, ili u najboljem slučaju, utipkati broj ili dva, ako ih sve znamo napamet. To je možda ipak malo previše za nadobudne lijenčine koji nakon teškog radnog dana (ili teškog nezaposlenog dana) ne žele doslovno pomaknuti niti mali prst.

Njihovi snovi o svijetu u kojem je programe moguće mijenjati mislima uskoro bi srećom (ili tragedijom) mogli postati i stvarnost.

BBC je jučer predstavio prototip tehnologije koja će jednog dana zamijeniti daljinski upravljač. Za sada u obliku elektroničke ‘kape’ sa senzorima, novi uređaj detektira moždane valove korisnika, i omogućava im da mijenjaju programe svojim mislima, ako se malo koncentriraju.

Šef poslovnog razvoja u BBC Digitalu Cyrus Saihan izjavio je kako je tehnologija još uvijek u eksperimentalnoj fazi, no i napomenuo kako je u testiranjima deset ljudi već koristilo uređaj kako bi pokrenuli BBC-ov iPlayer i okrenuli na program koji ih zanima.

- Možete zamisliti svijet u kojem, umjesto da se morate ustati sa svojeg kauča ili posegnuti za svojim daljinskim, samo pomislite ‘upali BBC1’ kad poželite gledati televiziju, rekao je Saihan.

- Zamislite da sjedite u svojem automobilu i mislite si ‘želim slušati Radio 4,’ i potom čujete kako se pali radio postaja, za vrijeme vašeg puta na posao.

- Možda samo želite pomisliti ‘dajte mi najnovije vijesti,’ i potom dobiti personalizirani set medijskih naslova.

No, Saihan ipak upozorava da tehnologija nije još ‘sasvim spremna.’

- Tek smo u ranim danima, i, premda se uređaji za čitanje moždanih valova neprekidno poboljšavaju, njihove mogućnosti još uvijek su dosta rudimentarne. Izlaz na našoj eksperimentalnoj aplikaciji bio je ograničen na binarni ‘uključi/isključi,’ na primjer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 22:41