KREATIVCI PROTIV PLATFORME

NETFLIX TESTIRANJEM OPCIJE KOJU SU TRAŽILI NEKI KORISNICI NALJUTIO FILMAŠE Renomirani redatelji usprotivili su se mogućnosti koju YouTube odavno ima

 Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
 

Streaming platforma Netflix našla se na udaru kritika filmaša jer su naočigled počeli testirati mogućnost gledanja sadržaja na ubrzan ili usporen način, piše The Guardian.

Nakon što su portali koji prate tehnologiji primijetili spomenutu opciju na Netflixovim aplikacijama, streaming gigant potvrdio je da isprobavaju opciju koja bi korisnicima dopustila da preuzete filmove i televizijske serije na svojim pametnim telefonima gledaju ili ubrzano ili usporeno.

Taj su potez osudili redatelji Judd Apatow (Trainwreck, Knocked Up) i Brad Bird (The Incredibles, Mission: Impossible – Ghost Protocol). "Nemojte me tjerati da zovem svakog redatelja i autora serija na planetu Zemlji kako bismo se borili protiv ovoga. Uštedite vrijeme. Ja ću pobijediti, ali to će potrajati. Nemojte se zaje**vati s našim tajmingom. Dajemo vam lijepe stvari. Ostavite ih onakvima kakve su zamišljene", napisao je Apatow na Twitteru u ponedjeljak.

Bird je na Twitteru rekao da je riječ o "još jednoj spektakularno lošoj ideji" te da je to "još jedan zarez za filmsko iskustvo koje krvari". Koredatelj filma Spider-Man: Into the Spider-Verse Peter Ramsey na Twitteru je napisao: "Mora li se sve dizajnirati za najljenije i najbezukusnije?"

Redatelj filma Ant-Man Peyton Reed na Twitteru je napisao sljedeće: "Ovo je grozna ideja. Ja i svaki redatelj kojeg poznajem borit ćemo se protiv ovoga."

Zvijezda serije Breaking Bad i Netflixovog filma El Camino glumac Aaron Paul također je putem Twitter iskazao svoje neodobravanje. "NEMA ŠANSE da će Netflix ovo stvarno sprovesti u djelo. To bi značilo da preuzimaju potpunu kontrolu nad tuđom umjetnošću i uništavaju ju. Netflix je puno bolji od toga. Jesam li u pravu Netflixe?", napisao je Paul.

Iz Netflixa su u utorak odgovorili da su opcije bržeg i sporijeg gledanja na DVD playerima dostupne već godinama, ali i da trenutno ne planiraju svim korisnicima dopustiti korištenje opcije ubrzanog ili usporenog gledanja.

"Posljednji je test stvorio puno povratnih informacija - što pozitivnih, što negativnih", rekla je potpredsjednica Netflixa Keela Robison, a prenio Variety. "Bili smo osjetljivi prema stvarateljima pa u test nismo uključili velike ekrane, poglavito televizore velikih dijagonala", dodala je Robison.

Netflix je pojasnio da njegova aplikacija u slučaju bržeg ili sporijeg gledanja sadržaja automatski korigira intonaciju tona. Dodali su i da korisnicima nisu dopustili da gledatelji ubrzano ili usporeno gledanje postave kao zadano već ga moraju svaki puta posebno odabrati. Robison je rekla da bi sporna opcija mogla pomoći gledateljima filmova i serija koje nisu na engleskom, ali i korisnicima koji žele gledati isključivo svoje najdraže scene u pojedinim filmovima ili serijama.

Google Chrome ima proširenja koja omogućuju ubrzavanje Netflixovog sadržaja, dok YouTube korisnicima nudi mogućnost ubrzanog i usporenog gledanja sadržaja. Apple slušačima podcastova nudi sličnu opciju.

BBC piše da postoji i stručnjak za učinkovitost Michael Kirk koji ljudima savjetuje da sve sadržaje gledaju ubrzano kako bi maksimalno iskoristili svoje vrijeme. "Više šala, više smijeha, više drame, više napetosti, a sve u isto vrijeme. Ista radnja, samo 10 posto brža. Razliku nećete ni primijetiti", rekao je Kirk.

Netflix se već našao na udaru kritika kada je uveo mogućnost preskakanja uvodnih špica filmova.

Vijesti o testiranju bržeg i sporijeg gledanja dolazi uoči izlaska novog filma Martina Scorsesea "The Irishman", čije bi se trosatno trajanje s tom opcijom moglo spustiti na manje od tri sata. Također, Netflix je nedavno objavio da svaki film ili epizodu serije koja je pogledana preko 70 posto broji kao "pogledanu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:10