RATOVI ZVIJEZDA - FINALE

Saga završava, tamna strana jača. Hoće li gledatelji, nakon 42 godine i devet nastavaka, biti zadovoljni?

 

Prošlog ponedjeljka navodno konačna najava (u što uistinu sumnjamo) za film “Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera” izazvala je golemu medijsku pomutnju. Trajala je - kao i neke prethodne - samo dvije minute, ali su poklonici franšize iz nje - krajnje minucioznom analizom “screenshotova” - doznali štošta.

Završni dio nove trilogije, koji će se početi premijerno prikazivati 20. prosinca (u nas dan ranije, već 19. tog mjeseca), kruna je franšize započete 1977. u režiji i po scenariju još mladog (33 godine) Georgea Lucasa. On je držao prava sve do 2012., kada je svoje poduzeće Lucasfilm prodao Disneyju, koji je franšizi nametnuo žestoki ritam: svake dvije godine po jedan film iz nove i navodno posljednje trilogije, a između toga po jedno samostalno ostvarenje s likovima povezanim mitologijom “Ratova zvijezda”.

Tek da se zna, Lucas je dotad napravio samo jednu trilogiju i jednu predtrilogiju, preferirajući gotovo obrtnički rad, dok se Disney vodio načelom krupnog kapitalizma i htio što brže “oploditi novac”. Naravno, bilo je problema s takvim konceptom, prvi film “Sila se budi” - čiji se zaplet tajio sve do premijere - prošao je odlično i danas je na četvrtom mjestu najvećih hitova svih vremena.

Podbačaj filma o Hanu Solu

Uz sve pohvale, prigovaralo se režiji J.J. Abramsa, pretrpavanju akcijom i likovima, što kod Lucasa nikad nije bio slučaj. Naredni film “Posljednji jedi” režirao je Rian Johnson, najavljivali su ga kao znatno poboljšanje u odnosu na prethodnika, dobio je i nešto bolje kritike, ali gledatelji nisu bili tako entuzijastični, pa je zarada iznosila trećinu manje od prethodnika. U međuvremenu su nicali samostalni filmovi, “Rogue One” obavio je pristojan posao, ali je zato “Solo: Priča iz Ratova zvijezda” znatno podbacio, bio je to prvi film iz franšize koji je Disneyju donio gubitke. Vjerojatno je to i razlog zašto je Disney, koji se prije toga razmetao vijestima o beskrajnim nastavcima “Ratova zvijezda”, postao suzdržan i stavio naredne projekte na čekanje. Procijenio je da treba vidjeti kako će proći “Uspon Skywalkera” i zatim stvarati nove planove.

Kao i u slučaju prva dva filma, radnja se drži u strogoj tajnosti, međutim, tko će spriječiti fanatične poklonike da stvaraju konstrukcije na osnovu detalja pokazanima u najavama. Već prije smo doznali da će se u finalu pojaviti Leia Organa, nekadašnja princeza koja je postala generalica pobunjeničke vojske u ratu s Imperijom i njegovim Prvim redom. Glumica Carrie Fisher umrla je na žalost još 2016., ali Disneyjev šef Bob Iger bio je zadovoljan što je iz prethodnih filmova ostalo dosta neiskorištenih scena, tako da taj lik ne moraju stvarati uz pomoć kompjutora.

Najvažnija je informacija u novoj najavi da će se u finalu pojaviti i imperator Palpatine (uvijek ga je glumio Škot Ian McDiarmid), istina, pomalo zbunjujuća, jer se u filmu “Povratak jedija”, završnom dijelu Lucasove trilogije, na koju se izravno nastavlja Disneyjeva, survao niz ponor u Zvijezdi smrti II. Najprije smo čuli njegov zlokoban smijeh u jednoj od ranijih najava, a zatim se ukazao na prijestolju u svojoj prepoznatljivoj kukuljici. Je li možda ispod nje netko drugi, prizor je dosta zamračen, no McDiarmid potvrdio je da se osobno pojavljuje u filmu. Palpatine je čovjek čudesnih moći, on je polumrtvog Anakina Skywalkera, oca Leie i Lukea, pretvorio u Dartha Vadera, ali je ipak izgubio odlučujuću bitku protiv pobunjenika.

Sad će vjerojatno napraviti sve da se to više ne ponovi. Kakav je u ovom filmu odnos Kyloa Rena (ili Bena Sola), koga odlično glumi Adam Driver, zaslužan za najslojevitiji lik u novoj trilogiji, i srčane Rey (Daisy Ridley) teško je procijeniti, jer su nam doturili proturječne prizore. U jednom njih dvoje vode bespoštednu borbu na olupinama Zvijezde smrti II, na oceanskom planetu koji se zove Kef Bir (dosjetka pokradena iz drugog dijela Lucasove predtrilogije “Ratovi klonova”), u drugom zajedničkim naporima razmrskavaju šljem Dartha Vadera, koji je mladiću nekad bio dragocjena relikvija, znači, očito su izgladili zategnute odnose, a u trećem Rey je pred prijestoljem 3 Palpatinea, teško je reći sprema li se da ga napadne ili da mu se pokloni.

Otkud Rey crveni mač?

Znakovito je da su nam pokazali kako djevojka vitla crvenim laserskim mačem na rasklapanje, njezin je inače svijetloplavi, kakav imaju jediji, dok crveni označava borce na tamnoj strani sile. Ne kaže Palpatine bez razloga: “Tamna strana je jača no ikad.” Je li Rey prešla na stranu neprijatelja? Malo vjerojatno, ali bit će zanimljivo vidjeti taj dio zapleta. Naposljetku, hoćemo li doznati tko su njezini roditelji?

Znakovito je da su nam pokazali djevojčin zagrljaj s Leiom, ako joj je ona majka, kao što mnogi pretpostavljaju, onda joj je Han Solo otac, a Ben Solo tj. Kylo Ren brat. Potonji je ubio oca, čime je franšiza počela koketirati sa šekspirijanskom tragedijom, no to ne znači da se mladić ne može popraviti. Predviđa se i povratak Hana Sola (Harrison Ford) u formi holograma, on bi trebao izbaviti svog sina iz zablude koja je koštala Anakina Skywalkera smirenog obiteljskog života. Napokon će nam valjda objasniti i naslove: ako je Luke Skywalker bio “posljednji jedi”, znači li to da će taj moćni red zamijeniti Skywalkeri? Njima po svoj prilici pripada Rey, a vidjet ćemo tko još. Kylo Ren bi bio logičan član Skywalkera, ako je istina da mu je Leia majka, a ona je kći osnivača te loze.

Obiteljsko korijenje seže još dublje, Anakin nikad nije doznao tko mu je otac, navodno je rođen bezgrešnim začećem, kako su nam objasnili u “Fantomskoj prijetnji”, a paralele s Kristom - kolikogod pretenciozne i pomalo bedaste - provlače se kroz čitavu franšizu. Uostalom, smislio ih je George Lucas. Inače, Hayden Christensen, koji je u druga dva dijela predtrilogije glumio Anakina, pojavit će se nakratko u “Usponu Skywalkera”. Što smo još doznali? Lando Carlissian (Billy Dee Williams) ponovno će se vratiti u svoju svemirsku letjelicu Millenium Falcon, koju mu je u mladim danima (tada ga je glumio Donald Glover) na kocki oduzeo Han Solo: sve smo to vidjeli u filmu “Solo: Priča iz Ratova zvijezda”.

Carlissian je značajno pojačanje pobunjeničkim snagama, u kojima su Reyini prijatelji Finn (John Boyega) i Poe Dameron (Oscar Isaac). Simpatični, pomalo feminizirani robot C3PO (Anthony Daniels) bit će u ozbiljnoj dramskoj situaciji, u jednom kadru oprašta se od bliskih osoba, pristao je da mu izbrišu memoriju kako bi u odsutnom trenutku pomogao pobunjeničkim snagama. Inače, od manjka robota ne treba strahovati, novi droid je mali D-0, koji se ne odvaja od puno iskusnijeg BB-8. Upućene fanove pak zanima hoće li se napokon pojaviti Renovi vitezovi, koji imaju važnu ulogu u stripu inspiriranom “Ratovima zvijezda”.

Prva trilogija nedodirljiva

“Uspon Skywalkera” traje 155 minuta i to je najdulji film u čitavoj franšizi. Izgleda da ne treba previše strahovati za njegovu sudbinu u kinima, jer je u Americi po broju rezerviranih ulaznica uvjerljivo pretekao film “Sila se budi” koji je dosad držao rekord i odolijevao pritiscima zadnjih “Osvetnika”.

Drugo je pitanje hoće li biti toliko dobar da povrati pouzdanje u trilogiju, ozbiljno nagriženu nedostatkom entuzijazma za “Posljednjeg jedija” i debaklom “Sola”. Zanimljivo, nekad prezrena Lucasova predtrilogija odjednom je počela bolje kotirati (prva trilogija je nedodirljiva na tronu) i to ne bez razloga: njoj se može štošta prigovoriti, ponajprije povremeno loš odabir glumaca ali i kompjutorskih kreacija (tko se i danas ne grozi Jar Jar Binksa?), no dugačke akcijske scene u sva tri filma su impresivne, a vizualni prosede je suveren.

Nasuprot tome, nova trilogija pravljena je za generaciju kojoj ničega nije previše, radnja je suviše razlomljena i pretrpana, dok se broj likova svakako mogao prorijediti. Pred “Usponom Skywalkera” težak je zadatak i vidjet ćemo hoće li ga uspjeti zadovoljavajuće obaviti.

Disney se nada još nečemu, uskoro pokreće streaming uslugu Disney +, gdje bi već naredne godine premijerno prikazao “Uspon Skywalkera” i povećao broj pretplatnika. U Americi se za njih vodi žestoka borba, a s ovakvim filmovima Disney ima šansu da dobro etablira svoju novotariju i ugrozi Netflix, Amazon, Hulu i HBO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 14:00