INTERNET IMA NOVOG KRALJA

POVIJESNI PREOKRET Po prvi puta u povijesti više ljudi pretražuje internet putem mobitela nego na računalima

 Valentyn Ogirenko / REUTERS
Udio pretraživanja na računalima pao je na 48,7 posto prema podacima tvrtke za analizu interneta StatCounter

Podaci o pretraživanju interneta za listopad pokazali su da se mobilni uređaji koriste više od uobičajenih stolnih računala, piše The Guardian. To je prvi puta u povijesti da se mobiteli i tableti za pretraživanje interneta koriste više od stolnih računala.

Pretraživanje interneta putem mobitela stabilno raste od 2009. godine, dok istovremeno pretraživanje interneta putem računala pada. U listopadu ove godine te su se dvije putanje presjekle, kada su na svjetskoj razini mobiteli zauzeli 51,3 posto tržišta, nasuprot 48,7 posto tržišta koja kontroliraju stolna računala.

'Ovo bi trebalo biti upozorenje malim poduzetnicima, trgovcima i drugim profesionalcima da prilagode svoje internetske stranice mobitelima jer mnoge starije stranice nisu prilagođenje', rekao je Aodhan Cullen iz tvrtke StatCounter koja prati distribuciju internetskog prometa.

'Prilagođenost mobitelima je za internetske stranice sve važnija jer Google daje prednost stranicama koje su bolje prilagođene pametnim telefonima.'

Premda je na globalnoj razini mobitel preferirani uređaj za pretraživanje interneta, u nekim dijelovima svijeta stolna su računala još uvijek broj jedan. Tako u tri velika tržišta - Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji - stolna računala još uvijek drže primat s 55,6 posto, 58 posto i 55,1 posto tržišnog udjela.

Google je mobilni trend u pretraživanju interneta prepoznao prije nekoliko godina te je počeo aktivno favorizirati stranice čije su mobilne verzije prilagođene pametnim telefonima i tabletima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:08