BOLT U TIJELU NICKA NOLTEA

PRVI SMO DETALJNO TESTIRALI iPHONE 7 Evo tko bi ga trebao kupiti odmah, a tko neće pogriješiti ako pričeka 'osmicu'

Najbrži na svijetu, s vrhunskom kamerom i baterijom, ali i malo zastarjelim dizajnom

Novi iPhone 7 možda nema revolucionaran, nikad viđen dizajn, štoviše, na prvi pogled izgleda kao što iPhone izgleda već treću godinu zaredom. Nema ni bežično punjenje niti superoštri zakrivljeni LED zaslon, a više, eto, nema ni utor za slušalice. I premda sve te stvari možda pomalo iritiraju, ne može se osporiti da je riječ o bez sumnje najboljem iPhoneu ikad napravljenom, a trenutno, po mnogim mjerilima, možda i ponajboljem pametnom telefonu na tržištu.

Je li to dovoljno da se razriješi velika dvojba za sve trenutne vlasnike iPhonea koji razmišljaju o novome modelu - naime, uzeti sedmicu ili ipak pričekati 2017. i iPhone 8, kod kojeg se očekuje nova mini-revolucija? U tjedan dana koliko smo se družili s novim Appleovim telefonom mi smo došli do zaključka da svi koji imaju iPhone 6S (ili 6S Plus), pa čak i oni koji su kupili najjeftiniji iPhone SE, imaju razloga pričekati osmicu, dok oni sa starijim modelima gotovo siguno neće požaliti ako nabave sedmicu (osim što će možda pustiti suzu kad vide račun). iPhone 7 također je dostigao i flagship Androide, za nekima od kojih je Apple dosad malo kaskao.

Dizajn i sučelje

Iako u osnovi ima isti bazični dizajn još od 2014. godine, iPhone 7 i dalje je zapravo privlačan, tanak, krajnje jednostavno oblikovan telefon. No mora se priznati da je, dizajnerski gledano, već pomalo umoran. Apple je tek pomaknuo plastične crte antena na rubove poleđine, tako da su sada još bolje uklopljeni u kućište, i ispupčenja kamera su veća, ali u osnovi, sve je isto kao na iPhoneu 6 i 6S. Dok ne dođemo do dna uređaja, gdje više nema utora za slušalice nego još jedna serija “rešetki” za zvučnik, ali o tome više kasnije.

Jedino što spašava stvar su nove boje. Apple je napokon odustao od izmišljotine koja se zvala “svemirsko siva” i u paletu vratio čistu, pravu crnu boju - i to u dvije verzije. Jedna je polirana, sjajna crna boja zvana “jet black”, a druga je mat (postoje još i srebrna, odnosno bijela, te zlatna i ružičasto-zlatna).

Već je poznato da jet ima problema s ogrebotinama (sam Apple preporučuje da se odmah stavi u masku, dakle, time i sakrije), ali verzija koju smo testirali bila je mat i kod nje nije bilo tih problema. Iako na nekim fotografijama izgleda prilično sivkasto, u stvarnosti je riječ o potpuno crnoj kakve nije bilo od iPhonea 5; telefon u ovoj boji izgleda uistinu fantastično i moćno, zastarjelom dizajnu unatoč, gotovo kao nešto što bi bilo dio standardne opreme Navy Sealova.

Virtualna tipka

Velika promjena u funkcionalnosti je mijenjanje fizičke tipke “home” za virtualnu. Iako izgleda skoro isto kao dosad, na sedmici je riječ o panelu koji nema nikakav hod, nego se kao reakcija na pritisak javlja haptička vibracija, slična kao kod 3D Toucha. Mnogima će možda biti potreban određeni period prilagodbe, ali novi način upravljanja vrlo brzo sjedne na mjesto. Svaki pritisak aktivira ono što Apple zove “taptički motor”, laganu i podesivu vibraciju na donjem dijelu telefona koja je unesena i u mnoge aplikacije. Kada se, recimo, namješta alarm, dok se brojke vrte po ekranu dno uređaja se javlja vibracijama. Nova tipka posebno dobro radi kada se uzme u obzir novi način otključavanja telefona. Više nema “swipea” desno, nego se otključava pritiskom na tipku “home”. Tipka je ujedno i čitač otisaka prstiju, koji je na sedmici još brži nego dosad, tako da je skoro nemoguće doći do zaključanog zaslona pritiskom na nju. Zato je iznimno korisna opcija “raise to wake” - dakle, čim se iPhone podigne, automatski se pali “lock screen” pa se pritiskom na “home” može ući na telefon ili pak povlačenjem lijevo ili desno otvoriti druge opcije.

Na lijevoj strani se sada nalaze “widgeti”, sažeci najvažnijih aplikacija, a na desnoj kamera. Povlačenjem od gore i dalje se dobivaju notifikacije, a od dolje dva prozora - jedan s kraticama do pojedinih aplikacija, i druga samo za upravljanje muzikom.

Operativni sustav

Što se tiče novog operativnog sustava iOS 10 uistinu je riječ o jednoj od boljih nadogradnji nakon dugo vremena, s ponešto vizualnih i puno funkcionalnih promjena. 3D Touch (koji nažalost postoji samo o 6S nadalje) još je jače integriran u sustav i sada se može iz početnog zaslona odabrati brojne radnje unutar aplikacija, ali unatoč tome moram priznati da tu zbilja inovativnu i koristnu opciju iz nekog razloga nisam previše koristio.

Novost je i da je iPhone 7 napokon otporan na vodu i prašinu po standardu IP67 (što će reći da bi u teoriji trebao preživjeti potapanje do metra dubine do 30 minuta), ali taj dio nisam testirao. Strani recenzenti, međutim, potvrđuju da je vodootpornost dobra, ali pošto sam Apple pomalo tek maglovito kaže da je uređaj “otporan na vodu i prskanje” i navodi da telefon ne bi trebalo puniti nekoliko sati nakon močenja, možda ga ne bi trebalo koristiti za podvodno fotografiranje (kapacitivni ekrani ionako baš ne funkcioniraju pod vodom, ali se za okidanje mogu koristiti tipke za zvuk).

Micanje utora za slušalice je, pokazalo se, najkontroverziji detalj ove Appleove jeseni. Iako je Lenovo na modelu Moto Z to isto napravio još na proljeće, Apple je ipak onaj koji diktira trendove pa je taj potez izazva mnogo više prašine - i kritika. Apple se nikad nije libio odbaciti tehnologije koje smatra zastarjelima - bacio je floppy, optičke čitače, svoje 30-pinski utor, flash, pa čak i USB, a sada je očito procijenio da idemo prema bežičnoj budućnosti slušalica, što potvrđuju i friško predstavljene slušalice AirPods.

U kutiji sada dolaze slušalice na čijem je kraju “lightning” konektor, ali i adapter za klasične slušalice, koji se također ukopčava i lightning utor. Što sve skupa znači da nije moguće istodobno puniti telefon i slušati muziku, ali bit će adaptera i za to. U tipično appleovskoj ciničnoj maniri, nove lightning slušalice su dulje od prijašnjih, i to točno toliko koliko su prijašnje dugačke kada se na njih nadoda novi lightning adapter.

Premda Appleove slušalice i nisu osobite kvalitete, zvuk preko lightning konektora nije ništa lošiji nego što je bio prije, možda je čak i mrvicu bolji. Što se tiče zvuka, Apple je napokon uveo stereo zvučnike, premda ulogu gornjeg zvučnika preuzima telefonska slušalica. Ali, i to je bolje - i glasnije - nego dosad, iako ni blizu zvuku kakav imaju neki od konurenata.

Performanse i baterija

Novi Appleov procesor, nazvan A10 Fusion, na benchmark testovima potukao je apsolutno sve postojeće uređaje. Budući da sam na iPhone 7 prešao sa šestice, razlika u brzini bila mi je prilično zamjetna, sve radi neviđeno brzo i glatko. Obična sedmica ima 2 gigabajta RAM-a, što je sasvim dovoljno da apsolutno sve funkcionira munjevito. K tome, čip je konstruiran s četri jezgre, od čega su dvije namijenjene funkcijama koje zahtijevaju visoke performanse, a dvije su sporije, za svakodnevne zadatke. Telefon ih automatski mijenja, a sve u funkciji uštede energije. Baterija se pokazala netipičnom za Apple - vrlo dugotrajnom, otprilike kao na modelu SE. Ovisno o načinu upotrebe, na kraju dana nikad nisam imao manje od 35 posto baterije, a jednom sam čak dogurao do druge večeri bez ukopčavanja sedmice na punjač.

Zaslon je ostao na istoj razlučivosti kao dosad, Retina HD, ali je 25 psoto svjetliji i ima vjerniju reprodukciju boje. U praksi se uistinu vidi malo poboljšanje, ali konkurencija ovdje ipak ima puno jače adute.

Kamera

Kamera je detalj koji je također značajno poboljšan (posebice kod modela Plus s dvije leće). Obična sedmica sada napokon ima optičku stabillizaciju, a otvor blende je povećan s f/2.2 na f/1.8, što znači da propušta puno više svjetlosti i hvata puno više detalja. Pokazalo se da 12-megapikselna kamera snima izvanredne fotografije, sasvim u rangu sa Samsungovim top modelima S7 i Note 7. Fokus je puno brži, ekspozicija se može podesiti nešto detaljnije. Bljeskalica s četiri LED-a je izvanserijska i slike snimljene u mrklome mraku ispadaju potpuno oštre. Prednja, selife kamera sada ima 7 megapiksela umjesto 5 i sasvim je solidna za ono što se od nje očekuje.

Zvučnik

iPhone je napokon dobio stereo zvučnike, ali rezultat ipak nije na razini pojedinih Android konkurenata, jer na gornju stranu Apple nije stavio dodatni zvučnik, nego za to koristi telefonsku slušalicu.

Boja/izgled

Apple se napokon riješio “svemirsko sive” i vratio pravu crnu boju. Mat crni model izgleda briljatno, jedino što odskače iz duboke crne boje je sivkasti natpis iPhone i bljeskalica na poleđini. Sve drugo je potpuno crnilo, zbog kojeg uređj izgleda kao da je napravljen iz jednog komada, rubovi zaslona se ni ne primjećuju.

Tipka home

Nova tipka više zapravo i nije tipka, nego samo haptička površina koja nema nikakav hod, nego daje odgovor na pritisak laganom vibracijom na donjem dijelu telefona. Potrebno je samo malo navikavanja i rad s novom tipkom postaje potpuno prirodan, što je posebno važno jer se njome sada otključava uređaj. Senzor otiska prstiju sada je još brži nego prije, iako je iPhone i dosad imao ponajbolji.

Baterija

Zbog novog, takozvanog Fusion procesora iPhone je dobio dugotrajniju bateriju, koja - barem kod sasvim novog telefona - bez problema dođe do kraja dana sa 30 ili 40 posto baterije, a čak se zna dogoditi da izdrži i cijela dva dana. Na ovoj slici je stanje baterije koja je bila napunjena prethodno jutro.

Utor za slušalice

Više nema 3,5-milimetarskog utora za slušalice, umjesto njega sada se nalazi još jedna rešetka zvučnika (u kojoj doduše nije zvučnik nego mikrofon), a slušalice se sada spajaju preko lightning utora za punjenje baterije. Za stare slušalice tu je adapter koji dolazi u kutiji.

Fotografije

Skoro svi uvjeti odgovaraju iPhoneu 7, fotografije su pune detalja, boje su izrazito vjerne, a novi otvor blende omogućava i nešto kreativnije fotografije te slikanje u slabijim uvjetima osvjetljenja. Slika časopisa je snimljena u potpunome mraku, ali bljeskalica je odlično odradila posao

Cijena i zaključak

Apple je napokon podignuo osnovnu količinu memorije na 32 gigabajta s uistinu beskorisnih 16 (iako i od tih 32 treba u startu oduzeti više od 4 za operativni sustav), a uveo je i verziju od 256 GB, koja će biti korisina samo profesionalnim videografima. Ovisno o modelu, memoriji i boji postoji skoro 30 opcija, a model koji je Nedjeljnom jutarnjem na testiranje ustupio HGSPOT, iPhone 7 sa 32 GB, najjeftiniji je s maloprodajnom cijenom od 6269 kuna. 128 gigabajta košta 7199 kuna, a 256 8129 kuna. Cijena za iPhone 7 Plus sa 32 GB memorije je 7419 kuna, 128-gigabajtni košta 8339, dok je najskuplja verzija (256 GB) stoji 9269 kuna. Naravno, kod teleoperatera također postoje silne opcije s otplatama na rate.

Naposljetku, iPhone 7 je Usain Bolt zarobljen u tijelu Nicka Noltea; zvijer od mobitela kada je riječ o performansama, kameri, bateriji i sučelju, ali već malo dosadnog dizajna i - mora se naglasiti - sa zastarjelim zaslonom. U odnosu na 6S, k tome, ne donosi toliko mnogo poboljšanja da bi to zahtijevalo investiciju onima koji ga posjeduju, ali svi vlasnici starijih modela iPhonea bili bi vjerojatno oduševljeni sedmicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:29