SLAVNI CHEF U ŠOKU

‘Recept za ovo jelo napravila je umjetna inteligencija! Oduševljen sam! Pa bio je gotov za manje od 30 sekundi‘

Ilustrativna fotografija

 -/Wavebreak/Profimedia/-/wavebreak/profimedia
ChatGPT je u manje od 30 sekundi predložio jelo od prepelica, pržene jakobove kapice s pireom od celera i salatom od komorača...

"Popržite dobro začinjena prepeličja prsa u tavi od lijevanog željeza dok im koža ne porumeni, a zatim pečenje završite u pećnici. U međuvremenu zakuhajte 100 ml pilećeg temeljca, smanjite vatru pa umiješajte vrhnje i ulje od tartufa. Poslužite prepelice na blanširanom divljem češnjaku i kuhanim šparogama, prelivene umakom", ovo je recept koji je oduševio Chrisa Galvina, poznatog engleskog kuhara s Michelinovom zvjezdicom.

No "kvaka" je u tome što spomenuto jelo nije osmislio kuhar, nego - računalo! Točnije, umjetna inteligencija.

- Mislim da je jako dobro, vrlo impresivno. Oduševljen sam - komentirao je Galvin nakon što je The Telegraph zamolio ChatGPT da osmisli tri jela ocijenjena kvalitetom Michelinove zvjezdice, naravno, uz određene uvjete koje je trebalo ispoštovati - sva tri recepta morala su koristiti lokalne i sezonske britanske sastojke, tražilo se i uključivanje pesketarijanstva (prisutnost plodova mora u inače vegetarijanskoj prehrani) s "inovativnim štihom", jedno jelo moralo je biti vegansko i sadržavati emulziju.

ChatGPT-u trebalo je manje od 30 sekundi da predloži jelo od prepelica, uz pržene jakobove kapice s pireom od celera i salatom od komorača, a za vegane je osmislio pečenu ciklu s emulzijom od hrena.

- Jelo od prepelica bilo bi bolje kad bi se koristili pravi tartufi umjesto ulja od tartufa koje je predložio ChatGPT, a umak bi se mogao pojačati s malo alkohola i majčine dušice. Celer u jelu od jakobove kapice trebao bi biti posoljen, a ne kuhan... Kad kuhate na razini Michelinove zvjezdice, moraju postojati različite razine okusa, različite dubine, više nijansi. A za to vam je ipak potreban čovjek - komentirao je na kraju chef Chris Galvin.

Stručnjaci smatraju kako bi umjetna inteligencija mogla napraviti pravu revoluciju u kulinarskoj industriji. I pritom ne misle samo na pisanje recepata - tu su, primjerice, i roboti koji bi mogli nositi pladnjeve.

- Povećana automatizacija i robotika mogu pomoći ugostiteljima u rješavanju kroničnog nedostatka osoblja koji ih muči posljednjih godina - slažu se stručnjaci.

- AI danas osvaja nagrade za fotonovinarstvo. Hoćemo li sutra imati i nagrađivane AI kuhare s tri do četiri zvjezdice? Gdje god se nalazili, u Europi, Aziji, SAD-u..., najveći je problem pronaći kvalificiranu radnu snagu, bilo da se radi o kuhanju, posluživanju, administriranju ili upravljanju... Roboti neće naveliko zamijeniti konobare, niti će sva nova jela kreirati umjetna inteligencija. Ali osoblje će se moći osloniti na AI i robotiku za obavljanje manje glamuroznog, proceduralnog posla kao što je naručivanje sastojaka, određivanje troškova jela, izračunavanje marži i rezerviranje stolova - kaže dr. James Canton, izvršni direktor i predsjednik američkog think tanka The Institute for Global Futures.

- Tijekom pandemije covida izgubili smo od 20 do 25 posto osoblja. Ljudi ne žele raditi noću i vikendom, a da za to nisu plaćeni - govori Galvin.

Inače, neke velike tvrtke poput Nestlea već koriste umjetnu inteligenciju za predlaganje novih trendova i analizu potrošačkih trendova, a McDonaldsu ista služi za pojednostavljenje naručivanja i dostave.

No dr. Reza Etemad-Sajadi, profesor u poslovnoj školi EHL Hospitality u Švicarskoj, upozorava i na to kako bi umjetna inteligencija u restoranima mogla potaknuti i puno novih etičkih pitanja.

- Što ako, primjerice, zatražite od robota da vam kaže različite alergije koje mogu biti povezane s hranom... Postoje rizici ako robot kaže pogrešne informacije... Zamislite da vam robot donosi piće i odjednom vas povrijedi - ističe dr. Etemad-Sajadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:17