BUDUĆNOST MOBITELA?

Samsung i LG predstavljaju revoluciju mobitela? Dolazi tehnologija savitljivih ekrana!

 Samsung

SAN FRANCISCO - Samsung i LG će ovaj tjedan na sajmu SID Display Week u San Franciscu predstaviti nekoliko prilično inovativnih zaslona i tehnologija za buduće zaslone. U fokusu bi trebali biti OLED zasloni, uključujući i zakrivljene i savitljive panele, zatim ekrane za virtualnu stvarnost i automobilsku industriju.

Samsung i LG već godinama rade na unapređenju OLED (Organic Light Emitting Diodes) tehnologije, koja je superiorna danas dominantnoj LCD tehnologiji, ali i značajno skuplja. Samsung već na pametnim telefonima koristi Super AMOLED panele, a sada bi trebali predstaviti 5,7-inčni AMOLED panel s razlčivošću od 2560 x 1440 piksela, koji bi se mogli koristiti za buduće top modele tvrtke. Prikazat će i novi savitljivi AMOLED zaslon s mogućim promjerom od samo 10 milimetara i tanak nevjerojatnih 0,3 milimetra te težak samo 5 grama. Predstavit će i veće AMOLED panele s dijagonalama od 13,3 i 14 inča, koji bi se trebali koristiti za laptope, kao i reflektivne zaslone bazirane na hologramskoj tehnologiji i koji - navodno - mogu projicirati 3D slike (ili barem nešto sasvim blizu tome).

Samsungov najveći rival LG veći naglasak stavlja na televizore - prikazat će 55-inčni dvostrani panel, zakrivljeni 64-inčno zaslon te “obični” 75-inčno OLED panel. Osim toga, predstavit će i nove dodirne zaslone za pametne telefone sa senzorima koji omogućavaju rad i s rukavicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:18