ZANIMLJIVE ZANIMACIJE

ŠTO SMO 2012. ČITALI NA WIKIPEDIJI? Zanimali su nas SOPA, Larin izbor, prvenstva u nogometu i rukometu, Srbija i BiH

Na slovenskoj Wikipediji među najčitanije članke ušli su članak o pjesniku Francu Prešerenu, te članci o Majčinom danu, romantici, Titaniku, SAD-u i Drugom svjetskom ratu

ZAGREB - Iako najveća besplatna internet enciklopedija Wikipedija u pravilu ne objavljuje godišnje rezultate čitanosti, informatičari mogu prokopati po serverskim zapisima i sami doći do podataka.

Švedski programer Johan Gunnarson učinio je upravo to, i javno objavio rezultate čitanosti za englesku Wikipediju, kao i za brojne druge jezike, među kojima je i hrvatski.

Najčitaniji članak na hrvatskoj Wikipediji je, iznenađujuće, ‘Zakon o sprječavanju internetskog piratstva’, hrvatski naziv za SOPA-u koja je pokrenula val aktivizma u Hrvatskoj.

Na drugom mjestu nalazi se članak ‘Hrvatska’, na trećem ‘Popis pozivnih brojeva država’, a na četvrtom ‘Zagreb’.

Na petom mjestu nalazi se popularna sapunica ‘Larin izbor’, dok se na sedmom i osmom mjestu nalaze muške zanimacije: Europsko prvenstvo u nogometu 2012. i Europsko prvenstvo u rukometu 2012.

Zadnja dva mjesta na ljestvici top deset najčitanijih drže članci ‘Srbija’ te ‘Bosna i Hercegovina’.

Na engleskoj Wikipediji najčitaniji članak bio je članak o Facebooku, a među drugim najčitanijima našli su se članci o filmovima ‘The Avengers’, ‘Igre gladi’ i ‘Vitez tame: Povratak’. Svjetski bestseller ‘Pedeset nijansi sive’ našao se na šestom mjestu, a na listi se našao i članak o proročanstvima o kraju svijeta, ‘Fenomen 2012. godine’.

Većina zemalja kao najčitaniji imala je članak o vlastitoj zemlji, no u nekim državama najčitaniji članak bio je potpuno neočekivan.

Tako je najčitaniji članak na japanskoj Wikipediji lista porno glumica, na talijanskoj je članak o seriji ‘Uvod u anatomiju’, a na njemačkoj članak o slijepim ulicama.

Na slovenskoj Wikipediji, pak, među najčitanije članke ušli su članak o pjesniku Francu Prešerenu, te članci o Majčinom danu, romantici, Titaniku, SAD-u i Drugom svjetskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:39