ZA BOLJI INTERNET

UČINITE SVOJE VRIJEME PROVEDENO NA INTERNETU JOŠ BOLJIM I ZABAVNIJIM Kada jednom isprobate ove dodatke za Chrome, pitat ćete se kako ste živjeli bez njih

 gmutlu/iStock

Googleov Chrome preglednik kao primarni način pristupanja surfanju internetom koristi više od dvije trećine korisnika, čineći ga uvjerljivo najdominantnijim preglednikom na tržištu. Sam po sebi Chrome je očito dobar preglednik, no Mashable prenosi da uz ekstenzije može biti još bolji.

Ekstenzije ili dodaci su manji programi koji instalacijom nadograđuju funkcionalnost Chromea, a ima ih na tisuće. U tom moru izbora ipak postoje neke koje se danas smatraju gotovo pa neizostavnima.

Za one koji su tek prešli na Googleov Chrome preglednik ovo je idealna početna točka za unaprjeđenje korisničkog iskustva, dok će većina iskusnih prepoznati dobar dio ovih alata jer ih sigurno već naveliko koriste.

The Great Suspender

Ako se odlučite za samo jedan dodatak s ovog popisa neka to bude The Great Suspender. Chrome preglednik, koliko god dobar bio, zna vrlo brzo utrošiti sav RAM koji imate, a na laptopima može vrlo brzo potrošiti i bateriju. Ovaj dodatak pauzira one kartice odnosno tabove koji nisu u upotrebi. Ako imate 4GB RAM-a ili manje, ova će vam ekstenzija znatno ubrzati surfanje.

LastPass

Pamćenje silnih šifri može biti osobito naporno stoga vam zato preporučujemo instalaciju i registraciju na LastPass servis. Kako mu ime samo kaže, LastPass postat će posljednja šifra koju ćete ikada morati zapamtiti, jer će on odrađivati sav posao oko ulogiravanja i registracija umjesto vas. Ako se ne osjećate osobito kreativni, on će ih i smišljati te naravno nuditi i da zapamti svaku novu koju unesete.

Giphy

Moderni internet bez gifova puno je siromašnije mjesto. Zato je tu Giphy koji će vam ovu integriranu neverbalno-verbalnu komunikaciju učiniti lakšom jer ćete u sekundi moći naći upravo onaj GIF iz Drakeovog 'Hotline Blinga' koji ste tražili.

Feedly

Za ovisnike o vijestima i one koji žele o određenoj temi ili području znati sve, Feedly je gašenjem Google Readera postao apsolutna nužnost. Feedly na jednom mjestu ima sve vaše portale koje inače posjećujete, a jednostavnim klikom u donjem desnom kutu svake stranice možete je dodati Feedlyju.

UBlock Origin

UBlock Origin nije najpopularniji dodatak za blokiranje oglasa, no ne zahtjeva puno memorije i dozvoljava korisnicima da biraju na kojim će stranicama blokirati oglase, a na kojima neće. Klikom na veliku ikonu dodatak propušta oglase, a prelaskom na neku drugu stranicu vraća se na blokiranje.

HTTPS Everywhere

Za sve one koji vrednuju sigurnost, ova je ekstenzija ključna. HTTPS Everywhere, koju je kreirala fondacija Electronic Frontier svaku stranicu HTTP mijenja tako da se učitava preko sigurnije HTTPS veze.

Honey

Ako se ikad osjećate kao da prilikom online kupovine ne dobivate najbolje ponude onda je ovaj dodatak za vas. Honey vam prije nego što odradite online kupovinu potraži kupone koje biste mogli iskoristiti za snižavanje cijene. Oni koji puno kupuju s međunarodnih online trgovine ovaj dodatak jednostavno moraju imati.

Save to Pocket

Među svim servisima putem kojih možete neki sadržaj sačuvati za kasnije Pocket je među najpopularnijima. Kada vidite odličan članak za koji u datom trenutku nemate vremena kliknite na Pocketovu ikonicu i on će biti spremljen. Pocket je dostupan i na mobitelima tako da možete ono što ste tijekom radnog vremena sačuvali pročitati u tramvaju na putu kući. Pocket je nedavno integrirao i određene društvene funkcije pa možete pratiti što vaš prijatelji čitaju ili planiraju čitati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 04:18