SAJAM MOBILNE TEHNOLOGIJE

VIDEO, FOTO: REPORTER JUTARNJEG NA MWC-u U BARCELONI Sony predstavio dva telefona s novom filozofijom dizajna i ponešto čudnim rješenjima

 

Sony je u ponedjeljak na sajmu mobilne tehnologije MWC u Barceloni predstavio dva nova pametna telefona, Xperia XZ2 i Xperia XZ2 Compact.

Riječ je o prvim Sonyjevim telefonima koji su dizajnirani po suvremenim uzusima - omjer stranica zaslona je izduljen na 18:9 i bridovi oko zaslona su smanjeni. Odnosno, smanjeni su u odnosu na prethodne telefone te japanske tvrtke, jer su i dalje prilično veliki, posebice brada i čelo telefona. Više to nisu onako kutijasti telefoni kakve je Sony uglavnom forsirao, poleđina je zaobljena, ali su uređaji prilično debeli. Stražnji stakleni panel modela XZ2 je strahovito sjajan i refleksivan, podsjeća na HTC-ov U11. U prilično čudnom potezu, Sony je odlučio senzor za otisak prsta maknuti s tipke za paljenje i staviti je na poleđinu uređaja. Što samo po sebi ne bi bilo problem da ga onda nisu smjestili otprilike točno na sredinu, dok se na poziciji na kojoj bi bio logičan taj senzor nalazi leća kamere. Vrlo je neprirodna pozicija i teško je dohvatljiva bez ručne gimnastike. Nema više ni utora za slušalice, zvuk će ići preko USB-C utora. Xperia XZ2 će dolaziti u srebrnoj (Liquid Silver), crnoj (Liquid Black), zelenoj (Deep Green) i ružičastoj (Ash Pink) boji i ima certifikat otpornisti na vodu i prašinu IP65/IP68.

Najveći pomaci nalaze se u tehnologiji zaslona i kamere. Xperia XZ2 ima prošireni 5,7-inčni HDR zaslon Full HD rezolucije i koristi Sonyjevu tehnologiju BRAVIA. Sony je uveo i detalj koji prilično jedinstven u svijetu mobilnih telefona - Dynamic Vibration System. Riječ je o sistemu haptičkog odziva, koji analizira audio podatke i vibracijama reagira na događanja na zaslonu. XZ2 ima dva prednja stereo zvučnika, koja su navodno najglasniji na Sonyjevim telefonima dosad.

Kamera Motion Eye je prva na mobilnim telefonima koja može snimati 4K HDR sadržaje i koristi format HLG (Hybrid Log Gamma). Snimanje u super slow motionu može se raditi sve do 960 sličica u sekundi, i to u Full HD rezoluciji. Kamera inače ima 19 megapiksela i otvor blende od f/2.0. Zadržana je prilično zabavna značajka 3D Creator, koja omogućava stvaranje 3D skenova objekata ili lica u manje od jedne minute. Sada je to moguće raditi i prednjom kamerom pa napraviti selfie u 3D-u.

Sonyjev novi telefon pokreće procesor kakav koristi i Samsung Galaxy S9: Snapdragon 845, koji ima modem kadar propuštati podatke brzinom do 1,2 Gbps. Ima 4 gigabajta RAM-a i 64 gigabajta interne memorije, proširive za još 400 GB karticama. Baterija ima kapacitet od 3180 mAh, može se puniti bežično preko standarda Qi, a postoji i značajka Battery Care, kod koje se uređaj napuni do 90 posto i čeka vrijeme vlasnikova uobičajenog buđenja kako bi napunio bateriju do kraja.

Xperia XZ2 Compact je umanjena verzija, s ekranom dijagonale 5 inča i nešto manjom baterijom (2870 mAh). Dolazi u četiri boje: bijelo srebrnoj (White Silver), crnoj, zelenoj (Moss Green) i koraljno ružičastoj (Coral Pink) boji, a za razliku od većeg brata stražnji panel ima brušeni finiš, koji meni osobno bolje izgleda. Oba telefona opremljena su operativnim sustavom Android 8.0 Oreo, bit će dostupni od ožujka, ali Sony još nije otkrio cijenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:49