OŠTAR OFFLINE PROSVJED

Wikipedija 'zamračila' svoje stranice na 24 sata: Zakon o piratstvu nanijet će štetu slobodnom internetu

U Hrvatskoj su akciju 'zamračenja' za sada podržale tri stranice - magazin pop kulture Ravno do dna, blog Pollitika.com te blog o gadgetima Gadgeterija

WASHINGTON - Osnivač Wikipedije Jimmy Wales ispunio je dano obećanje. Najpopularnija besplatna internetska enciklopedija danas je na 24 sata zaključala pristup svojim stranicama na engleskom jeziku.

Razlog 24-satnog 'zamračenja' je protest protiv donošenja Zakona o online piratstvu (Stop Online Piracy Act – SOPA) o kojem se u Sjedinjenim Američkim Državama raspravlja već dulje vrijeme. Zakon, koji je usmjeren na cenzuriranje i kažnjavanje internetskih stranica i to ne samo u SAD-u već i izvan njih, podržavaju brojne američke kompanije - filmske, diskografske, farmaceutske, medijske... Problem je, naravno, u kršenju autorskih prava.

Ukoliko danas pokušate pristupiti popularnoj Wikipediji umjesto besplatnog znanja na stranici ćete naći obavijest koja upozorava na opasnosti i fatalnu štetu koje bi SOPA mogao uzrokovati .

- Preko više od desetljeća proveli smo milijune sati gradeći najveću enciklopediju u ljudskoj povijesti. Upravo sada, američki Kongres razmatra zakon koji bi izazvao fatalnu štetu slobodnom i otvorenom internetu. U idućih 24 sata, kako bi podigli svijest o problemu, zamračit ćemo Wikipediju - glasi upozorenje.

Osim toga na Wikipediji je postavljena poveznica koja vodi na članak u kojem se detaljnije govori o prosvjedu protiv spornog Zakona i sličnih inicijativa.

Velikom su se 'zamračenju' pridružile i internetske stranice Reddit te Boing Boing, a protiv Zakona ustale su i velike kompanije poput Googlea, Facebooka, Mozille, Twittera, eBaya, no one nisu kratkoročno ugasile svoje stranice.

Što se tiče Hrvatske, akciju 'zamračenja' za sada su podržale dvije stranice - magazin pop kulture Ravno do dna , blog Pollitika.com, online gaming portal Bet-Club te dnevni blog o gadgetima i gadgetolikim pojavama Gadgeterija . Potonji poziva internetske korisnike da u komentarima pod člankom navedu ukoliko nalete na još neku domaću internetsku stranicu koja sudjeluje u akciji.

Isto tako, više informacija o 'zamračenju' Wikipedije možete pronaći na Facebook profilu enciklopedije te na Twitteru pod hashtagovima - #WikipediaBlackout #sopa #pipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:42