DRAMA U KOMPANIJI

ZATAŠKANA ISTINA Kako je direktor Ballmer uništio nekad moćni Microsoft

 AFP
Njegov odlazak bio je puno nagliji nego što je kompanija to prikazala u medijima

Prema izvorima iz Microsofta, odlazak u mirovinu koji je prije nekoliko dana najavio direktor Steve Ballmer bio je puno nagliji nego što je kompanija to prikazala u medijima, tvrdi portal AllThings. D. Ballmer je u izjavi o odlasku rekao da u idućih godinu dana planira mirnu i glatku tranziciju u Microsoftu ali ona, tvrde izvori, nije ni mirna a kamoli glatka.

Ballmer navodno uopće nije planirao tako rano otići, a posebno ne nakon nedavnog restrukturiranja kompanije koje je intenzivno planirao. Ali planovi su mu propali kada je devetočlani upravni odbor u kojemu sjedi i njegov stari prijatelj, osnivač Microsofta Bill Gates nakon svega zaključio da bi bilo bolje da Ballmer ubrza svoje umirovljenje.

Razlog je, tvrde izvori, niz problema koji su samo rasli. Ballmer je osramotio Microsoft kada je tužio Android tvrdeći da free/open source softver krši propise o tržišnom natjecanju. Nakon početne konsolidacije, utrostručenih prihoda i udvostručenog profita do kojih je Ballmer doveo tvrtku, performanse su počele padati a najveći problem je bio Ballmerov stil vladanja. On nije vođa, nije inspirativan i ne razumije kakve uvjete treba osigurati svojim programerskim genijalcima da bi cvjetali pa su ga oni masovno napuštali.

Iz Microsofta su informacije počele curiti zbog jedne rečenice u Ballmerovoj izjavi o mirovini: “Isprva sam razmišljao da u mirovinu odem usred naše transformacije u kompaniju za uređaje i usluge fokusiranu na korisnike i njihovo osnaživanje u aktivnostima koje najviše vrednuju.” To, i činjenica da se u izjavi nijednom riječju nije zahvalio Gatesu izazvali su salve tračeva u Microsoftu, jer su mnogi to shvatili kao potvrdu priča da je upravo Gates tražio do Ballmera da ode. Ni Gates njega nije baš pohvalio u Microsoftovu priopćenju. Opet, neki upućeni zaposlenici Microsofta tvrde da se Gates i Ballmer nisu posvađali nego je Ballmer sam odlučio ubrzati odlazak jer odlazeći direktor nužno ima slabiji utjecaj na ljude a Microsoft čeka teško vrijeme promjena.

Ballmer je od 1980. bio Gatesova desna ruka i najjača podrška u vodstvu firme, odanost je bila obostrana i Gates je godinama odbijao pritisak drugih direktora koji su tražili Ballmerovu smjenu. Odbio je bivšeg direktora Netflixa Reeda Hastingsa i niz investitora s Wall Streeta koji su ga uvjeravali da bi iskrcali milijune za Microsoftove projekte samo da nije Ballmera. Na samom kraju 1999 kada je Ballmer preuzeo Microsoft, tržišna kapitalizacija kompanije bila je 600 milijardi dolara. Na dan kada je najavio da ide u mirovinu, bila je 270 milijardi. Otrovne brojke, posebno u kombinaciji sa činjenicom da Ballmer nije shvatio i da je propustio najvažnije tehnološke trendove posljednjih 15 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:16