Kraljica umjetnosti

MI SLAVIMO, A VAS DARUJEMO! Za 22. rođendan Jutarnjeg lista poklanjamo vam jednu od najljepših svjetskih opera u izvedbi splitskog HNK-a

 

Danas je 22. rođendan Jutarnjeg lista. U sklopu naše kampanje #ostajemdoma gledam i slušam posljednjih dana donijeli smo puno zanimljih predstava, a sada vam prvi put darujemo operu. Riječ je o Verdijevom “Trubaduru” koji je dio skladateljeve latinske trilogije u koju još ulaze “Rigoletto” i “Traviata”.

Kako se obično veli, nema svijeta do opere i baleta. Kraljicu umjetnosti, operu, gledamo i slušamo radi divne glazbe instrumentalista i ljudskih glasova koji su, pak, najljepši muzički instrumenti. Uz “Trubadura”, velika je šansa da zavolite operu. Ako je nikad niste gledali uživo, učinite to prvom prilikom, kada bude moguće.

Velika zahvala splitskom HNK, intendantu Srećku Šestanu te autorskom timu na čijem su čelu redatelj Robert Bošković i dirigent Hari Zlodre, na Verdijevu “Trubaduru” koji je jedna od najljepših svjetskih opera; svi su se još kao djeca susreli sa čuvenim Zborom Cigana iz “Trubadura” i vjerojatno ih se duboko dojmio i danima im je ostao u glavi.

Tim iza opere

Pored dirigenta Zlodre i redatelja Boškovića, u autorskom timu su scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Duška Nešić Dražić, koreograf Igor Kirov, zborovođa Frane Kuss, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić, koreograf za borbe i mačevanje Alen Čelić, a 3d mapping, holograme i projekcije potpisuje Matej Bodrušić. Suradnica redatelja je Jelena Bosančić, asistent dirigenta je Jure Bučević. Ulogu Leonore pjeva Daniela Schillaci, Azucenu Terezija Kusanović.

Manrico je Ivan Momirov, Grof Luna Jure Počkaj, Ferrando Ivica Čikeš. Ines je Bjanka Ivas, Ruiz Špiro Boban, Glasnik Zdeslav Petrašić, Stari Ciganin Tonči Banov, Azucenina majka Radoslava Mrkšić, a Duh Azucenine majke je Uršula Najev.

Manricovu vojsku igraju Konstantin Haag, Maro Drobnić, Ante Milić, Lovre Kondža, Luka Šatar i Stipe Jelaska.

Luninu vojsku igraju Matija Grabić, Luka Čerjan, Marin Tudor, Ivan Baranović i Petar Salečić. U predstavi sudjeluju Orkestar, Zbor i Balet HNK Split.

Više o operi pročitajte OVDJE.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:57