SAVJETI

NUTRICIONISTICA KARMEN MATKOVIĆ MELKI Vrijeme je za buđenje organizma: zeleno i crveno povrće, ljuti začini,orašasti plodovi i kava

 
 Aktivna Hrvatska

U ovom razdoblju vrlo je važno ostati aktivan, ali isto tako i aktivirati tijelo iznutra nutrijentima i komponentama hrane koje ga razbuđuju. Njih možemo naći u voću i povrću,svježim ili sušenim začinima.

Riječ je o brojnim bioaktivnim tvarima koje nam mogu pomoći pospješiti cirkulaciju,ubrzati metabolizam, probavu i stimulirati naš živčani sustav.

Stimuliranje središnjeg živčanog sustava

Svakako ne bismo trebali bježati ni od kave ni od različitih srodnika kave, poput zelenog čaja ili kakaa. Sve te vrste napitaka bogate su tvarima koje stimuliraju središnji živčani sustav. Kofein, tein i teobromin iznimno su vrijedni stimulansi ako se ne pretjeruje s njihovom konzumacijom. Oni će nas držati budnima tijekom dana, posebno tein iz zelenog čaja, koji osigurava dugotrajnu budnost bez skokova budnosti i umora.

Vrlo je važno jesti hranu s optimalnim glikemijskim indeksom kako bi se glikemija u danu kvalitetno rasporedila i kako ne bi bilo velikih skokova u glukozi, što može smanjiti budnost. Tu su i ljuti začini. Običnu piletinu možemo začiniti kurkumom, čili papričicama, paprom, mediteranskim začinima i slično.

Privatna arhiva
Karmen Matković-Melki

Začini ubrzavaju cirklulaciju

Začini će ubrzati našu cirkulaciju, rad bubrega i jetre te tako omogućiti eliminaciju otpadnih tvari, što će stvoriti dodatan osjećaj budnosti i aktivnosti. Potrebno je imati dovoljnu razinu bazalnog metabolizma da bi potrošnja kalorija bila na odgovarajućoj razini i zato je važno dovoditi nutrijente do svih stanica u tijelu, u čemu cirkulacija ima veliku ulogu.

Uz sve to u prehranu je potrebno ukomponirati zeleno lisnato povrće ili pak tamnocrveno povrće u kuhanoj ili pečenoj varijanti. Ako smo često za kompjutorom, radimo ili učimo, jako je važno razmišljati i o masnoćama koje značajno utječu na pamćenje.

Tu su orašasti plodovi, plava riba i plodovi mora te sve ono količinu omega 3 masnih kiselina.

ŠUMSKO VOĆE + MENTA

Za jednu čašu napitka potrebno je:

150 g šumskog voća

50 ml rashlađenog

čaja od svježe mente

menta pomaže kod ublažavanja boli kod probavnih smetnji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:00