JELO SE, PILO I PJEVALO

Troškovnik Višnje Pevec: Za pjesme 120.000 kuna, 100.000 za styling. Kupila je i konja...

Pevecovi su dosta novca trošili na čašćenje svojih prijatelja, rodbine i poslovnih partnera. Jelo se, pilo i pjevalo

ZAGREB - Dok nije počela pjevačku karijeru, kažu bivši Pevecovi djelatnici, Višnja Pevec nije trošila puno na sebe. Uglavnom se bavila tvrtkom. No, kada joj se nasmiješila karijera glazbenice (ili joj se tako učinilo), Višnja Pevec odlučila je da je došlo njezinih pet minuta. Izdvojila je novac za pjesme, studio, tekstopisce, skladatelje, producente...

- Napravila je osam pjesma, svaka je koštala oko 15 tisuća kuna. Nešto više od stotinjak tisuća kuna otišlo je na taj album koji zapravo nikada nije završen - kaže bivši djelatnik Peveca, jedan od rijetkih koji je pristao na razgovor.

Brojna pratnja

Spotovi su, kaže sugovornik, snimani u vlastitoj produkciji. Naime, kompanija je imala studio za produkciju u kojem su stvarali reklame za sve svoje prodajne centre u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Tako je marketinški i producentski tim kompanije zapravo dobio dodatni posao - glazbenu karijeru gospođe Pevec.

- Za gazdaricu smo napravili dva spota, a snimali smo i sve njezine nastupe. To nije bila skupa produkcija, ali je angažman bio velik, imali smo čak 15 dana terena mjesečno. Pratila ju je ekipa iz marketinga tvrtke te ljudi iz videoprodukcije, snimatelj, montažer, fotograf... - tumači bivši djelatnik.

Nakon što je snimila pjesme, uslijedili su festivali. Počelo je s Hrvatskim radijskim festivalom u Opatiji, pa festival u Požegi, Krapini te etno-festival u Neumu.

Budući da osvajanje scene zahtijeva atraktivnu pojavu izvođača, a Višnja Pevec se u estradne vode ubacila stilski prilično nespremna, novinarka i modna savjetnica Alma Premerl Zoko odlučila joj je pomoći. Make over je krajnje potreban, govorkalo se nakon što su televizijske postaje naciji zavrtjele njezin prvi glazbeni spot “Ti si meni sve što treba”.

Iz crnih hlača i utegnutog kožnog mantila uskočila je u elegantne haljine, a svoju demode “trajnu” frizuru zamijenila je modernijom.

Počela je koristiti i decentniji make-up.

- Bilo je to razdoblje kada je stvarala novi imidž, novi stil, frizuru, odjeću... Trebalo je napraviti i nove fotografije. Stilistica Zoko savjetovala joj je da više ne koristi fotografa zaposlenog u tvrtki Pevec, nego da ode u Zagreb i napravi bolje fotografije s ‘pravim profesionalnim fotografom u studiju’. Na cijelu tu make over epizodu otišlo je oko sto tisuća kuna. Samo, pitanje je možete li to nazvati trošenjem ili ulaganjem u karijeru - kaže naš sugovornik i nastavlja:

Senzibilna humanitarka

- Višnja Pevec nije rastrošna žena. Dok je mogla, često je donirala novac raznim udrugama i u humanitarne svrhe - otkriva. Njihova imovina u najsjajnijim danima poslovnog procvata procjenjivala se na tri milijarde kuna. Imali su kuću u sjedištu Bjelovara.

Na imanju njegovih roditelja u Donjim Mostima sagradili su velebno privatno carstvo s obiteljskom kućom, a parkirnih je mjesta je bilo za desetke skupocjenih automobila bogatih gostiju koji su dolazili na izlete.

Od uspjeha do kraha

- Pevecovi su dosta novca trošili na čašćenje svojih prijatelja, rodbine i poslovnih partnera. Imali su barem pet večera mjesečno u obiteljskoj kući ili u svom hotelu Picok. Častili su čelne ljude tvrtke, strane poslovne partnere, rodbinu, jelo se, pilo i pjevalo - kaže sugovornik.

Prije nego što će doživjeti poslovni krah, Višnja Pevec namjeravala je u kompaniju uvesti novi dress code. Svih četiri tisuće djelatnika trebalo je, kaže naš sugovornik, dobiti nova odijela i radna odijela. Strašno se zalagala za taj projekt, no ispriječio se bankrot.

- Politika Pevecove nije zanimala. Godinama su redovito plaćali djelatnike i punili državni proračun. Kada su se otvaranjem prodajnih centara u susjednim državama preinvestirali i potom krahirali, u politici očito nisu imali nikoga da im pomogne. Sada više nema ni odijela, ni pjevačke karijere, ni gozbi na imanju - zaključuje naš sugovornik.

Kupovala je Zdravku skupa odijela

Višnja je senzibilna, za razliku od svog supruga Zdravka koji je prilično škrt. Tko god je od Peveca htio novac, obratio se Višnji - otkriva bivši djetnik.

Dok je posao dobro išao, kupovala je, nastavlja bivši djelatnik, fina odijela i kravate za supruga Zdravka. Ona mu je određivala što će odjenuti, i to je uvijek bilo na nivou, na tome se nije štedjelo. Prije pet, šest godina kupila je konja, no to, kaže, nije neki veliki trošak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:04