TKO JE NADANOVA ŽENA?

TURBULENTNI DANI VIDOŠEVIĆEVE SUPRUGE ‘Ima svoj posao koji je ispunjava i zbog kojeg je neovisna’

Već punih 17 godina Ina Vidošević iznajmljuje apartmane u Nemiri kraj Omiša, gdje obitelj ima pet luksuznih vila, te svake sezone tamo provodi udarni period između svibnja i rujna
 Igor Sambolec/CROPIX

Dugi i kamerama ovjekovječeni zagrljaj ispred njihove luksuzne vile na zagrebačkom Prekrižju čekala je pet mjeseci. Dok je Nadan Vidošević ležao pritvoru u Remetincu, optužen za milijunski kriminal, njegova supruga Ina je između posjeta mužu i dolazaka istražitelja u njihovu kuću vrijeme uglavnom provodila izbjegavajući medije. Puštanje Nadana Vidoševića iz pritvora za Inu Vidošević nije moglo doći u bolje vrijeme jer joj je omogućilo da nastavi svoj ustaljeni životni ritam kojeg se drži već dugi niz godina.

Naime, Vidošević je iz Remetinca pušten u travnju, taman na vrijeme da poduzetna Ina Vidošević, kao i zadnjih 17 godina, odradi sezonu kao “zimmer frei” gazdarica: razdoblje od svibnja do rujna ona provodi u Nemiri kraj Omiša, gdje Vidoševići imaju pet luksuznih apartmana koje iznajmljuju.

Bivša odgajateljica u vrtiću drži svih 20 kuteva tih pet kuća, nazvanih prema članovima obitelji - Villa Marija, prema Nadanovoj majci, Villa Zrinka, prema njihovoj srednjoj kćeri, te Apartmani Ina, prema mater familias, dok druge dvije vile, koje su kupili netom prije nego što su razotkrivene sve dubioze u HGK, još čekaju imenovanje (logični kandidati su druga kći Hana i sin Ante). Samo jedna od njih navodno je plaćena 3 milijuna eura.

Ina Vidošević iznajmljivanju obiteljskih apartmana prilazi vrlo predano. Da je ona glavna i odgovorna u tom kraku obiteljskog biznisa, plastično pokazuje činjenica da su na web-stranicama još uvijek kao kontakti navedeni njezina e-mail adresa i broj mobitela. Na koji se redovito javlja, spremna za nove goste.

Ljeto na moru

- Kuća u Nemiri je moj posao s kojim sam neovisna, a koji me ujedno ispunjava. Uz to što sam cijelo ljeto na moru, volim raditi i zarađivati, a tijekom zadnjih godina stekla sam i puno poznanstava, od kojih su neka prerasla u jako dobra prijateljstva. Djeca su sada već velika pa mogu sama funkcionirati. Iako, kada odem na more, zovu i pitaju: ‘Mama, kad ćeš se vratiti, mi smo sami tu’. Možete misliti, njih je četvero u Zagrebu, a ja sam sama na moru - otkrila je Ina Vidošević svojedobno u doba njihove medijske ofenzive zbog Vidoševićeve predsjedničke kandidature.

Brojne funkcije

No, Ina Vidošević uglavnom je izbjegavala medijske istupe - uz izminku poguranca suprugu u vrijeme predsjedničke kampanje. Jednako zatvoren prema javnosti je i njihov krug prijatelja, koji se i dalje ponašaju, na neki način, zaštitnički prema Vidoševićima. Jedan poznanik iz šireg kruga teškim hipotekama opterećenog bivšeg dužnosnika, čije je nekadašnje funkcije više izlišno nabrajati, kaže da se Ina Vidošević u početku vrlo teško nosila s aferom koja se brzinom munje razvila oko njezina supruga, ali da se vrlo brzo prilagodila novonastalim okolnostima.

- Ona je vrlo staložena žena koja ne dopušta da je se lako izbaci iz takta. Situacija je takva kakva je, ali ona će sigurno iz svega izvući ono najbolje. Koncentrirana je na svoj posao, koji je potpuno ispunjava. I to je sve što ću reći - kaže poznanik Vidoševićevih.

Ina i Nadan Vidošević, oboje danas 54-godišnjaci, znaju se od prvog razreda gimnazije, a prohodali su pred maturu. Vjenčali su se na njegov 22. rođendan i imaju troje djece - Hanu (30), Zrinku (25) i Antu (18).

Život u Splitu

- Hanu smo dobili kad sam imala 24 godine. To je bio lijep period. Živjeli smo u Splitu sve dok Nadan nije došao kao ministar u Zagreb. U Splitu sam rodila i Zrinku, dok sam najmlađeg, Antu, rodila u Zagrebu. Prije toga sam radila u vrtiću, no kad sam ostala trudna s Antom, život je krenuo nekim novim tijekom, svi smo postali vezani uz Zagreb i tu djeca kreću u školu - ispričala je 2009. za Jutarnji.

Osnivanje tvrtke

Posao odgajateljice u vrtiću napustila je sa 43 godine (prema nikad potvrđenim informacijama, Nadan Vidošević dokupio joj je staž potreban za mirovinu), a nakon nekoliko godina bavljenja obitelji, i službeno se bacila u poduzetništvo. Početkom 2005. osnovala je tvrtku pod nazivom BOR HZA u kojoj je bila direktorica do 2009. godine, kada je vođenje tvrtke preuzela najstarija kći Hana. Tvrtka je registrirana za brojne djelatnosti, a prema podacima Poslovne Hrvatske, 2012. godine ostvarila je godišnji prihod od 1.210,907 kuna, što je bio porast u odnosu na godinu prije od - točno 29 kuna. Te dvije godine poslovala je s gubitkom (194.095 kuna u 2012. godini i 305.842 godinu prije), a danas je u blokadi i Poslovna Hrvatska preporučuje “ozbiljnu provjeru”. U vrijeme osnivanja sjedište tvrtke bilo je registrirano u Korčulanskoj 31e, na Sigečici, gdje su Vidoševići živjeli prije preseljenja u danas pomalo mitsku vilu na Prekrižju. BOR HZA više nije prijavljen tamo, nego na adresi Pantovčak 3, pokraj Britanskog trga. Još u vrijeme predsjedničke kampanje 2009., kada je Nadan Vidošević ciljao na Pantovčak, mediji su propitivali vlasničku strukturu te tvrtke. Ina Vidošević tada je odlučno demantirala da je ona vlasnica, već da je to Vidoševićeva majka Marija, poznata i kao “najbogatija umirovljenica u Hrvatskoj”.

Podjela unucima

- Ina Vidošević nije vlasnica tvrtke BOR HZA d.o.o., ona je direktorica tvrtke od osnutka. Izvorni vlasnik tvrtke je Marija Tudor Vidošević koja je jednu trećinu vlasništva prenijela na najstariju unuku Hanu Vidošević, a uskoro će sljedeću trećinu prenijeti na drugu svoju unuku sa željom da treću trećinu prenese na unuka, kada on postane punoljetan. Ovakva njena odluka posljedica je dogovora u okviru obitelji nakon smrti oca Nadana Vidoševića - tvrdili su tada u Vidoševićevu stožeru.

Doviđenja, gospodine

Do daljnjeg prijenosa vlasništva, međutim, nikada nije došlo te je tvrtka, čiji se temeljni kapital s početnih 20 tisuća kuna 2005. godine povećao na 2,579.000 kuna unosom nekretnine (nije poznato koje), i dalje u 67-postotnom vlasništvu Marije Tudor Vidošević i 33-postotnom Hane Vidošević. U sklopu istrage protiv Vidoševića USKOK je u studenom prošle godine zatražio blokadu tvrtke i s njom povezane nekretnine, tako da Vidoševići sada s njom ne mogu ništa do okončanja postupka. Do direktorice te tvrtke, najstarije kćeri Vidoševićevih Hane, jučer nismo uspjeli doći, a ni Inina sestra Nives Polić nije bila baš raspoložena za razgovor o tome kako se danas osjeća supruga kompromitiranog biznismena i dužnosnika.

- Gospodine dragi, nema nikakve šanse da razgovaram o tome. Doviđenja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:12