U SAD-u POTROŠENO 70 MILIJARDI

PSIHOLOZI, PLASTIČNI KIRURZI I PEDIKERI ZA LJUBIMCA Radi podizanja samopouzdanja implantate testisa dobilo je 500.000 kastriranih pasa. I jedan slon

 Getty Images

Volite svog psa? Najviše na svijetu? A ipak ste ga odlučili kastrirati. Amerika je velika zemlja pa je tamo i ljubav prema psima najveća na svijetu. Pa onda Amerikanci plaćaju tisuće i tisuće dolara kako bi njihov pas zadržao samopoštovanje i ugled u psećem svijetu nakon što mu odrežu jajca. Kako? Tako što ga pošalju na plastičnu operaciju gdje mu ugrade silikonske testise.

Neke ljude nije baš briga, bace psa u auto i vrate ga kao eunuha, kaže Gregg A. Miller, osnivač i vlasnik Neuticlesa. Na Millerovoj klinici dosad je oko 500.000 kućnih ljubimaca dobilo silikonske implantate umjesto odstranjenih genitalija. Među njima bokser Kim Kardashian i doberman Larryja Flynta. “Ali većinom nam se obraćaju obični vlasnici ljubimaca koji biraju Neuticles kako bi njihov ljubimac zadržao svoje dostojanstvo i samopoštovanje”, tumači Gregg A. Miller u razgovoru za The New York Times.

Ljubav ne poznaje granice. Tih pola milijuna plastičnih testisa nisu ugradili samo u pse i mačke: umjetna jaja dobio je majmun iz Arkansasa, više prerijskih pasa, skupina štakora koju je poslalo sveučilište u Louisiani. I jedan slon.

Operacije nosa

Implantacija silikonskih testisa samo je jedan od niza ekscentričnih primjera koliko daleko mogu otići ljubav i briga prema kućnom ljubimcu. Frizeri, plastične operacije, pa i operacije promjene spola, nema toga što neće priuštiti svojem ljubimcu. Prošle godine su Amerikanci potrošili gotovo 70 milijardi dolara na svoje kućne ljubimce: 69,5 milijardi, prema informacijama Udruženja američkih proizvoda za ljubimce. Ne, nije to sve otišlo na hranu za mačke i pse i veterinare. Za svoje krznate bebice, kako ih zovu. Pa se onda i vlasnici životinja više ne nazivaju vlasnicima, nego roditeljima.

Dakle, američki pseći i mačji roditelji lani su samo za plastične operacije svojim krznenim ljubimcima platili 62 milijuna dolara. Pa im plaćaju za podizanje obrva, uklanjanje jastučića ispod očiju, smanjivanje trbuha i, naravno, za operacije nosa. O operacijama poput ugradnje umjetnog kuka ili klasične operacije na srcu ne treba ni govoriti, vlasnik meka srca sve će učiniti da im voljena životinja što dulje živi, i što ugodnije. Promatraču nenaviklom na američku subkulturu životinjskih roditelja može zvučati bizarno tek to da vlasnici plaćaju, recimo, za operacije promjene spola svom ljubimcu. Nekad je to iz zdravstvenih razloga, kao u slučaju njemačkog ovčara iz Chicaga kojem su smetali kamenčići u mjehuru i penisu. Pa je Bishop kirurškim putem preobražen u ljupku Bishy. Kalifornijski pomeranski pas Red nije morao promijeniti ime, njegove muške spolne organe morali su izvaditi po preporuci veterinara kako bi smanjili rizik od raka.

Spa i wellness

Tisuće i tisuće dolara odlaze na uljepšavanje. Među njujorškim psima trenutačno je u trendu “azijska fuzija”, frizura kod koje im dlaku na tijelu skroz skrate, a potom ostave duge dlake na nogama. “To im daje mogućnost da nose haljinu ili vestu s ogrlicom a da im ne pokvari frizuru”, objašnjava njujorški frizer Jorge Bendersky, koji naplaćuje po 300 dolara jedan pseći tretman. Plus doplata za eventualne ružičaste ili ljubičaste pramenove, francusku pedikuru ili bliješteće tetovaže. “Krznena djeca” kod Benderskog idu na frizuru, na farbanje, kovrčanje ili pak izravnavanje kovrča. Kod njega se uljepšava recimo Rita, jorkširski terijer manekenke Gisele Bündchen, ili Sophie, minijaturna maltezerica P. Diddyja. Kad se izmore kod frizera, slijedi detoksikacijski spa, opuštanje s voćnim maskama, masažom ili tretmanom vrućim uljem. Recimo, Barkley Pet Hotel u Kaliforniji poznat je po tretmanima s ljekovitim blatom s dna oceana: u luksuznom resortu krznate bebice podvrgavaju se raznim uljepšavajućim tretmanima dok se na ekranima na zidu vrti DOGTV.

Svojim ljubimcima možete priuštiti vrhunsku modu, kao i vrhunsku prehranu: svoju liniju za kućne ljubimce ima Ralph Lauren, a sve što jedete vi, mogu i oni, ekološki uzgojenu hranu, integralnu, bez glutena i čega god hoćete. Preko Amazona možete nabaviti pseće vino i mačje vino - bez alkohola, naravno, kao i razne ljekovite biljne preparate ako vaš ljubimac pati od anksioznosti i kakve fobije. Za pse i mačke imate akupunkturu i kiropraktiku, reiki i aromaterapijske tretmane. I, naravno, psihoterapeute. Kad se nađu pod pritiskom, životinje mogu imati psihološke probleme koji su u mnogočemu slični ljudskima, upozorava dr. Nicholas Dodman, autor knjige “Ljubimci na kauču: neurotični psi, kompulzivne mačke, anksiozne ptice i nova znanost psihijatrije životinja”. Dr. Dodman je, primjerice, dijagnosticirao Touretteov sindrom kod trkaćih konja i autizam kod nekih bull terijera. Smatra da se ljudskim lijekovima mogu tretirati i bolesti kod životinja. Tako da, ako sumnjate da vam mačka pati od anksioznosti, depresije, opsesivno-kompulzivnog poremećaja ili kakve fobije, budite sigurni da tome ima lijeka. Stručnjaci preporučuju kombinirati medikamente za psihoterapijom. Recimo, kod Tamar Geller, pseće life coachice, kojoj su dolazili Oprahini zlatni retriveri. Kao što se trudite izvući najbolje od sebe, zašto to ne biste priuštili svome psu? Moj posao je da osnažim svakog člana obitelji toliko da može iskazati sve svoje potencijale, kaže Geller, autorica knjige “Voljeni pas”. Jer neki su psi poput Ferrarija, ističe ona, i nije u redu da ih tretirate poput neke banalne Honde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:38