SVJETLOSNO ONEČIŠĆENJE

Vinkovci - Ekološki prihvatljiva rasvjeta

Ekološkom rasvjetom u Vinkovcima uštedjelo bi se 930 000 kn godišnje, te bi se potrošnja električne energije smanjila za 27%

Mnogima je nepoznanica u kojoj mjeri neadekvatna rasvjeta utječe na okolinu i uzrokuje mnoge nesreće i svjetlosno zagađenje. Zastarjela rasvjetna tijela su nesigurna za odvijanje prometa jer reflektirana svjetlost i blještavilo ometaju vozače. Pod pojmom svjetlosnog zagađenja podrazumjevamo emitiranje svjetlosti u prostor izvan zone kojoj je potrebno i koja zahtjeva osvjetljenje. Bespotrebno isijavanje prema nebu rezultira poosvjetljenjem noći, tj.nestanakom zvijezda, pa ptice gube orijentaciju.

Mijenjaju se životni ciklusi cjelokupnog biljnog i životinjskog svijeta. Svjetlosno zagađenje utječe i na život ljudi. Naime, istraživanja su dokazala da izloženost može uzrokovati kardiovaskularna, kancerogena, ali i psihićka oboljenja. Ova problematika bi se smanjila pravilnim postavljanjem rasvjetnih tijela koja imaju ravno staklo, a ne kružan, polukružan ili sličan oblik. Postavljanje ekološki prihvatljive rasvjete zahtjeva visoka financijska ulaganja, ali zbog uštede energije i smanjenih troškova održavanja bi se isplatilo.

Vinkovci su također jedan od svjetlosno onečišćenih gradova. Gospodin Igor Gali, dipl.ing.elektrotehnike kaže da je u Vinkovcima registrirano 4500 rasvjetnih tijela, od kojih je samo 100 novije generacije s prihvatljivim svjetlosno-tehničkim karakteristikama i ugrađenom regulacijom svjetlosnog toka. Uvoženjem ekološki prihvatljive rasvjete želi se poboljšati kvaliteta javne rasvjete.

To nije u potpunosti izvedivo jer modernizacija rasvjete stoji oko 7 000 000 kuna što iz proračuna grada Vinkovaca nije moguće ostvariti.

Pozitivna stvar je da bi se s ekološkom rasvjetom uštedjelo 930 000 kn godišnje, te bi se potrošnja električne energije smanjila za 27%.

Bez obzira na sve negativne učinke znanstvenici tvrde da Hrvatska, a samim time i Vinkovci nisu u tolikoj opasnosti od svjetlosnog zagađenja. Za razliku od ostalih europskih zemalja, u Hrvatskoj još uvijek nije stupio na snagu niti jedan zakon kojim bi se bespotrebno rasipanje svjetlosne i električne energije kaznilo.

Sara Đukić, Josipa Ištaković, Silvija Matanić, Valentina Stantić, Marijana Žaper

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:10