PROBLEM DEBLJINE

50 posto žena i 80% muškaraca ima višak kilograma

Danas se svaki drugi stanovnik Hrvatske bori s viškom kilograma, dok svaki peti treba i liječenje. Posebno brine, istaknuto je, što je u hrvatskim osnovnim školoma 11 posto predebele djece

Oko 80 posto muškaraca i 50 posto žena u Hrvatskoj ima višak kilograma, što znači da imaju indeks tjelesne mase između 25 i 30. Također je sve više djece s prekomjernom tjelesnom težinom, pa na debljinu treba gledati kao na prepoznatljiv rizični faktor za nastanak brojnih bolesti koji će u budućnosti sve više utjecati na zdravlje cjelokupne nacije, rečeno je na jučerašnjem okruglom stolu “Debljina - ozbiljan društveni problem” u organizaciji Udruge za prevenciju prekomjerne težine.

- Spoznaja o tome da je debljina bolest vrlo se sporo širi u pučanstvu - ističe predsjednik Hrvatskog društva za debljinu prof. dr. Mirko Koršić i navodi da se danas svaki drugi stanovnik Hrvatske bori s viškom kilograma, dok svaki peti treba i liječenje. Posebno brine, istaknuto je, što je u hrvatskim osnovnim školoma 11 posto predebele djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:48