NIJE ZNANSTVENA FANTASTIKA

Želite dijete s plavim očima, koje će biti visoko 175cm, s bujnom crnom kosom? Nema problema...

Iz zdravih se embrija izdvajaju bolesni geni te se onaj sa zdravim genima usađuje u maternicu

Nekoć je za sreću budućih roditelja bilo dovoljno da dijete bude cijelo i zdravo.

No, kad je znanost omogućila da se mnoge genetske bolesti i deformiteti izbjegnu prije rođenja, odjednom to više nije bilo dovoljno pa su se roditeljske želje protegle i na spol djeteta.

Izbor spola djeteta

A kad su znanstvenici i tu mogućnost pretvorili u stvarnost, prohtjevi budućih roditelja su opet porasli pa danas mnogi iščekuju dan kad će za svoje dijete moći “naručiti“ boju očiju, kose ili, recimo, visinu.

Ne, nije riječ o znanstvenoj fantastici nego o usluzi koju je ponudila američka klinika LA Fertility Institutes, a da su razmaženi roditelji jedva dočekali takvu mogućnost govori i velik broj onih koji su se već prijavili za bebu “po narudžbi”.

Klinika iz LA koja je bila pionir potpomognute oplodnje u ‘70-ima već dugo svojim klijentima nudi mogućnost izbora spola s gotovo 100-postotnom sigurnošću, a nedavno su najavili i rođenje prve bebe s izgledom kreiranom po želji roditelja. Cijena? 18.000 dolara, što je, priznat ćete, prava sitnica za pomno dizajnirano dijete.

Protiv takve mogućnosti pobunili su se mnogi roditelji, a osuđuje ju i većina znanstvenika. Smatraju da se tako rezultati genetskih istraživanja provođenih s plemenitim ciljem da se djecu i roditelje poštedi patnji zbog eventualnih teških genetskih bolesti pretvaraju u sredstvo za zaradu, a roditeljstvo u katalošku prodaju.

Naime, odabir spola ili tjelesnih karakteristika djeteta utemeljen je na predimplantacijskoj genetskoj dijagnozi (PGD), tehnici koja se inače koristi za otkrivanje nasljednih bolesti kod embrija. Razvoj te metode omogućila je in vitro oplodnja zahvaljujući kojoj je u laboratoriju moguć pregled i biopsija zametka starog samo pet dana, a tako se može identificirati više stotina bolesti te “izbjeći” niz teških bolesti, poput cistične fibroze, kalasemije, polipoze crijeva i drugih.

Male Barbike i Kenovi

Sam postupak PGD-e počinje in vitro oplodnjom. Zatim se iz zdravih embrija izdvajaju bolesni geni, te se onaj sa zdravim genima usađuje u maternicu.

Predimplantacijskom genetskom dijagnostikom skenira se embrij star tri do pet dana kako bi se utvrdilo nosi li mutirani gen za neku degenerativnu bolest ili ne nosi.

Ako je zdrav, usađuje se u maternicu i trudnoća tada može započeti, a takvo genetski obrađeno dijete neće oboljeti od obiteljske bolesti. Ta se tehnologija već duže vrijeme primjenjuje u Americi i Velikoj Britaniji, no u Velikoj Britaniji dopuštena je samo kad se zna da će dijete razviti neku bolest povezanu s nasljednim genima.

Na klinici LA Fertility Institutes očito su spremni otići i korak dalje - prema estetskoj selekciji ili kreiranju malih barbika i kena.

- Negdje mora postojati granica, sve ipak ne može biti na prodaju - upozorio je američki stručnjak za bioetiku dr. Arthur Caplan, a jedan od pionira PGD-a Mark Hughes to smatra krajnje neodgovornim i nepoštenim prema tisućama parova kojima je ta metoda jedina šansa da dobiju zdravo dijete.

Negativni feedback

Neki znanstvenici pak strahuju da je to put prema stvaranju društva s novim oblicima diskirminacije, no dr. Jeffrey Steinberg, direktor klinike koja tu originalnu ponudu naziva “kozmetičkom medicinom”, u tome ne vidi ništa spornog.

- Živim u LA-u gdje svi žele imati ravan nos i visoke jagodice i za to su spremni platiti bogatstvo. Ne vidim u čemu je razlika. Ako posjedujem znanje i metodu da ljudima pružim ono što žele, zašto im to ne bih omogućio - bila je prva reakcija dr. Steinberga na napade njegovih kolega. No, 2. ožujka na službenim stranicama njegove klinike osvanula je obavijest.

- S obzirom na negativan feedback, odlučili smo obustaviti daljnji rad na tom projektu, iako su naše namjere bile isključivo pozitivne. Što se tiče boje kose i očiju, zasad ćemo nastaviti s primjenom predimplantacijske genetske dijagnoze samo za pacijente s albinizmom ili drugim abnormalnostima pigmentacije - poručuju iz Klinike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:40