Sama pomisao na čokoladu izaziva osjećaj ugode, a priča o njoj stara je više tisuća godina. Maje su prvi kultivirali kakaovac prije 2600 godina. Od zrna kakaovca, prženog kukuruza, vode, čilija i drugih začina spravljali su gorki napitak chocolatl. Zrna kakaovca rabila su se i kao novac. Kulturu kakaovca preuzeli su Asteci i Inke. Kakaovac je štovan kao sveto stablo, spona između bogova i ljudi. Španjolski osvajači u 16. stoljeću su kakaovac prenijeli iz Meksika. Kako im je chocolatl bio odveć ljut i gorak, iz recepture su izbacili čili i dodali šećer, cimet i muškatni oraščić. Idućih stotinu godina receptura za pripravu toplog čokoladnog napitka čuvana je kao stroga tajna španjolskog dvora. Tek nakon osvajanja Kube, te potom Haitija, 1694. godine Francuzi su na Karibina zasadili planta...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....