PREVENTIVNE MJERE SVJETSKIH STRUČNJAKA

Držite mobitel dalje od tijela i više pišite poruke

Istraživanja pokazuju da čak 75 posto kućanstava u Hrvatskoj ima barem jedan mobitel, a broj mobitela raste s brojem članova kućanstva. Koriste se u prosjeku jedan sat dnevno, a tinejdžeri i za sat do dva premašuju taj prosjek. Čak 94,4% mladih u dobi između 14 i 24 godine tvrdi da ne može bez mobitela, a ništa manje ovisni nisu ni oni starije dobi: 90,7% osoba u dobi između 25 i 34 godine kaže da ne bi moglo živjeti bez tog uređaja....

No, rijetko se zapitamo je li i koliko mobitel štetan. Umor i nedostatak koncentracije samo su neke od neželjenih posljedica “predoziranja” mobitelom.

A može biti i još puno gore, smatraju stručnjaci. Naime, mobitel stvara oko sebe elektromagnetska polja koja bi mogla biti opasna po zdravlje. Iako ne postoje čvrsti dokazi da elektromagnetska polja oko mobilnih telefona djeluju kancerogeno na ljude, analize najnovijih studija daju razloga za zabrinutost te se većina stručnjaka slaže da bi trebalo poštovati neke preventivne mjere koje omogućuju da se moguće štetno djelovanje tih uređaja smanji na najmanju mjeru.

Apel vezan uz primjenu mobilnih telefona potpisalo je 20 vrhunskih svjetskih stručnjaka i preporučuju ovih 10 mjera: opreza.

1 Ne dopuštajte djeci mlađoj od 12 godina da se koriste mobitelom, osim u slučaju nužde. Organi u razvoju su najosjetljiviji na moguća djelovanja elektromagnetskih polja.

2 Dok razgovarate mobitelom, nastojte ga držati dalje od tijela jer se sa svakim centimetrom smanjuje amplituda elektromagnetskog polja (primjerice na udaljenosti od 10 cm je 4 puta manja). Kad god možete koristite hands-free opremu ili Bluetooth head seat koji imaju manje od 1 stotinke elektromagnetske emisije prosječnog mobitela.

3 Kad god je moguće, nastojte se odmaknuti od osoba koje razgovaraju na mobitel.

4 Izbjegavajte nositi mobitel uz sebe, čak i kad je na standby, i ne držite ga noću uz uzglavlje, osobito ako ste trudni. Ili ga stavite na flight ili off-line jer se time prekida elektromagnetsko zračenje.

5 Ako morate imati mobitel uza se, okrenite prednji dio s tipkovnicom prema sebi, a stražnji (dio s antenom koji ima jače elektromagnetsko zračenje) prema van.

6 Nemojte voditi duge razgovore mobitelom već ga koristite samo za kratak dogovor, jer je biološko djelovanje direktno povezano s trajanjem izloženosti. Razgovori ne bi smjeli trajati dulje od 10 minuta, a za sve dulje od toga upotrijebite fiksni telefon.

7 Ne prislanjajte mobitel uvijek na isto uho, a prije nego što ga prislonite, pričekajte da se osoba s druge strane javi jer se time smanjuje snaga emitiranog magnetskog polja. Tijekom razgovora premještajte mobitel s jednog uha na drugo svakih nekoliko minuta.

8 Ne koristite se mobitelom kad je signal slab ili kad se krećete velikom brzinom (npr. autom ili vlakom) jer se tada snaga maksimalno povećava zato što uređaj neprekidno pokušava uhvatiti signal sljedećeg odašiljača.

9 Kad god je moguće komunicirajte porukama jer ćete tako skratiti izloženost i nećete držati mobitel uz glavu.

10 Odaberite mobitel s manjom emisijom zračenja (SAR - specifična stopa apsorpcije, jedinica kojom se izražava jačina magnetskog polja koje tijelo apsorbira tijekom korištenja) koju možete pronaći u uputama za rukovanje: utvrđena granična vrijednost je 1,6 W/kg ili 2 W/kg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:10