BUDOĆNOST PREHRANE

FUTURISTIČKI MENI BOGATIH I SIROMAŠNIH 2035. godine jest ćemo meso iz epruvete

Te će godine u svijetu vodeće gospodarske sile biti azijski divovi Kina i Indija, a klimatske promjene dovesti do rasta cijena žitarica? Novinari Guardiana napravili su futuristički meni za siromašnu i dobrostojeću britansku obitelj koji se može primijeniti i na nas jer je Hrvatska veliki uvoznik hrane
Te će godine u svijetu vodeće gospodarske sile biti azijski divovi Kina i Indija, a klimatske promjene dovesti do rasta cijena žitarica? Novinari Guardiana napravili su futuristički meni za siromašnu i dobrostojeću britansku obitelj koji se može primijeniti i na nas jer je Hrvatska veliki uvoznik hrane

Obrok od stvarnog mesa 2035. godine mogao bi biti toliko skup i moralno upitan kao danas jesti foie gras (pašteta koja se proizvodi od jetre pataka i gusaka koje su silom šopane), tvrdi nizozemski znanstevnik prof. Mark Post sa Sveučilišta Masstricht.

In vitro odojak

Post je jedan od pionira razvoja nove tehnologije: uzgoja sintetskog mesa u laboratoriju. Njegova skupina već je 2011. godine predstavila prve uzorke “in vitro svinjetine”, a ove godine namjerava lansirati “prve kobasice iz epruvete” te “sintetske hamburgere”. Tehnologija proizvodnje sintetskog mesa odvija se u nekoliko etapa: prvo se iz zdrave svinje ili krave uzima uzorak mišićnog tkiva. Zatim se iz mišićnog tkiva izoliraju matične stanice: one se dijele, a znanstvenici ih “hrane” serumom iz konjskog fetusa. Koristeći s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 19:22