SJAJNO OTKRIĆE

Izvanredni rezultati: Studija pokazala da novi lijek prepolovljuje rizik od smrti oboljelih od raka pluća

Ilustrativna fotografija

 Alice S./Bsip Via AFP
‘Prije trideset godina nismo mogli učiniti ništa za te pacijente. Sad imamo ovaj moćan lijek‘

Istraživanje koje je trajalo gotovo desetljeće, a vodili su ga stručnjaci sa Sveučilište Yale, donosi izvanredno otkriće za oboljele od raka pluća. Naime, studija je pokazala kako uzimanje jedne tablete dnevno lijeka osimertinib dramatično smanjuje rizik od smrti pacijentima oboljelima od raka pluća i to čak za 51 posto. O tome svjedoče rezultati koji su objavljeni u Chicagu na najvećoj svjetskoj konferenciji specijalista za rak, čiji je domaćin Američko društvo za kliničku onkologiju (ASCO).

Rak pluća vodeći je svjetski uzrok smrti od raka, a svake godine od ove vrste karcinoma umire oko 1,8 milijuna ljudi godišnje, prenosi Slobodna Dalmacija.

Lijek je razvila farmaceutska tvrtka AstraZeneca i prodaje se pod imenom Tagrisso. Cilja na rak pluća kod pacijenata koji boluju od takozvanog raka ne-malih stanica, najčešćeg tipa koji pokazuje određenu vrstu mutacije. Te mutacije, na takozvanom receptoru epidermalnog faktora rasta ili EGFR, pogađaju 10 do 25 posto pacijenata s rakom pluća u Sjedinjenim Državama i Europi te 30 do 40 posto u Aziji.

U kliničko istraživanje bilo je uključeno 680 oboljelih u dobi između 30 i 86 godina u ranoj fazi bolesti, a provedeno je u 26 zemalja. Oboljeli su prvo morali biti operirani kako bi se uklonio tumor, zatim je polovica pacijenata svakodnevno uzimala lijek, a druga placebo. Rezultat je pokazao da je uzimanje tablete osimertinib rezultiralo 51 postotnim smanjenjem rizika od smrti za liječene pacijente, u usporedbi s placebom.

Nakon pet godina, 88 posto pacijenata koji su uzimali terapiju bilo je još uvijek živo, u usporedbi sa 78 posto pacijenata koji su uzimali placebo. Oko dvije trećine pacijenata nije imalo povijest pušenja, što sugerira da pilula djeluje kod pušača i nepušača kojima je dijagnosticiran rak pluća.

- Prije trideset godina nismo mogli učiniti ništa za te pacijente. Sad imamo ovaj moćan lijek - oduševljeno je rekao dr. Roy Herbst, zamjenik direktora Yale Cancer Centra i glavni autor studije na predstavljanju istraživanja. Dodao je kako je pedeset posto smanjenje smrtnosti velika stvar u bilo kojem oboljenju, a pogotovo kod bolesti kao što je rak pluća, koji je obično vrlo otporan na terapije.

- Ovi podaci su impresivni - ocijenio je te pojasnio kako lijek pomaže spriječiti širenje raka na mozak, jetru, kosti.

Otprilike trećina slučajeva raka ne-malih stanica može se operirati kad se otkrije, rekao je. Herbst je naglasio potrebu pregleda pacijenata kako bi se otkrilo imaju li EGFR mutaciju. Neki pacijenti u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u i drugim zemljama već imaju pristup ovom lijeku. Iz AstraZenece su poručili kako je lijek dosad primilo oko 700.000 ljudi.

- Teško mi je i opisati koliko je ovo otkriće važno - kaže Nathan Pennell iz Cleveland Clinic Foundationa. Dodaje kako su počeli "ulaziti u eru personalizirane terapije za pacijente u ranom stadiju" te istaknuo da "treba čvrsto zatvoriti vrata nepersonaliziranom liječenju za sve osobe s rakom ne-malih stanica pluća".

Osimertinib, koji cilja na receptor, uzrokuje nuspojave koje uključuju jak umor, osip na koži ili proljev, prenosi Slobodna Dalmacija.

Angela Terry, predsjednica EGFR Positive UK, dobrotvorne organizacije za borbu protiv raka pluća, rekla je za britanski The Guardian da su otkrića "vrlo uzbudljiva" i "iznimno značajna".

- Petogodišnja ukupna stopa preživljenja od 88 posto je nevjerojatno pozitivna vijest. Imati pristup lijeku čija je učinkovitost dokazana i čije su nuspojave podnošljive znači da pacijenti mogu biti sigurni i dulje uživati ​​u dobroj kvaliteti života - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 08:33