UČINKOVITE METODE

KAKO POBIJEDITI MAMURLUK? 9 recepata koji će vam pomoći da preživite jutro nakon burne noći

 Neja Markičević/CROPIX

Sljedeći scenarij s putovanja ili godišnjeg odmora većini će biti itekako poznat. Napokon ne mislite o poslu, u društvu ste dragih osoba, kasna večera na terasi, boca vina, pa jedna “kratka” da se nazdravi, pa druga, treća... a već u idućoj sceni budite se s ogromnom glavoboljom i poput guštera “puzite” prema slavini s tekućom vodom.

Sunčane naočale trenutačno stanje mogu tek prikriti, jer nema te kave koja ovaj problem može riješiti, a na potez “klin se klinom izbija” nemojte ni pomišljati. Slobodna Dalmacija stoga donosi popis najpopularnijih lijekova za mamurluk iz cijeloga svijeta koje je prikupio Lonely Planet. Ne garantiramo da svi pomažu, no neki zvuče zaista zabavno!

Engleska: U Engleskoj se kao brzi lijek protiv mamurluka koristi kobasica umotana u masno lisnato pecivo, ali najbolje rješenje je cjeloviti engleski doručak. Jaja, slanina, kobasice, pečeni grah, pržene ili pečene rajčice, gljive i prženi kruh ili tost namazan maslacem, plus obvezni umaci od octa i rajčice... vaš srčani udar službeno ima novog najboljeg prijatelja.

Škotska: Njihovi susjedi Škoti vole također prženo, a uz to ne mogu odoljeti ni “haggis” kobasicama (od ovčjih iznutrica) i crnom pudingu s pecivom od krumpira. Sve to lijepo zaliju Irn-Bruom, voćnim bezalkoholnim pićem bogatim kofeinom, neonsko narančaste boje, poznatim i kao škotsko “drugo nacionalno piće”. Nakon što ste noć prije pretjerali s viskijem... prvim nacionalnim pićem.

Italija: Talijani uglavnom ne kompliciraju, savjetuju da ispijete espresso ili tri, zadrijemate ispod sunčanih naočala i otrpite dok ne prođe. No, na Siciliji se s istim problemom nose na svoj način i koriste stari lijek, žvakanje suhog penisa bika. Iako ima ukus po sušenoj govedini, genitalije bika su malo žilavije.

Turska: U Turskoj su svi ludi za tripicama, koje kombiniraju s octom, slatkim paprikama, lukom, češnjakom, mlijekom, slaninom, jajima ili limunom. Ako ne volite tripice, ni njemački “lijek za mamurluk” neće vam zvučati ništa bolje. “Katerfrühstück”, tj. ukiseljena haringa, krastavac i luk, jelo poznato i kao “rollmops”, bogato je proteinima koji nakon burne noći vraćaju u život.

Tajland: Na Tajlandu jedu prikladno nazvane „pijane rezance“, začinjeno jelo od rezanaca od pržene riže s mesom ili tofuom, sojinim umakom, češnjakom, povrćem i jakim čilijem, dok je u Južnoj Koreji pravi hit “haejangguk” juha puna svinjetine, kupusa, jaja, klica graha, rotkvice i zgrušane krvi bika. Bolje zvuči bez ovog posljednjeg sastojka, zar ne?

Novi Zeland: Na Novom Zelandu se opijene duše liječe pitom od mljevenog mesa i sira te čokoladnim mlijekom s malo soli. U Meksiku je lijek protiv mamurluka ljuti “cheviche”, koji još nazivaju “vuelva de la vida” (povratak u život), možda zato što se nakon previše tekile osjećate kao da umirete. Kombinacija je to škampa, plodova mora, školjaka i ostriga mariniranih u limeti, s umakom od sjeckanih rajčica, avokada, luka i čilija.

Brazil: Kada posjetite Brazil, onda se od nebrojnih “caipirnha” izliječite bahijskim ribljim gulašem s kokosovim mlijekom, lukom, češnjakom, korijanderom i palminim uljem.

Kanada: Kanađani pak jedu “poutine”, čips umočen u hrpu svježeg sira i smeđi umak, a tradicionalni američki lijek je ispijanje prerijske ostrige, pića s Worcestershire umakom, solju, šećerom, paprom, sirovim jajem, ljutim umakom i sokom od rajčice.

Las Vegas: Las Vegas nudi pak poseban tretman, autobus zvan „Raj za mamurluk“, gdje možete u potpunosti preskočiti probavljanje i platiti stručnjacima za mamurluk da vam vrate izgubljenu tekućinu preko infuzije i da vas napumpaju vitaminima. I spremni ste za novi izlazak!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:35