SAVJETI

Kako suzbiti stres povratka na posao

Prije povratka s odmora počnite polako ‘vježbati’ stari radni ritam

Nakon ljetnog opuštanja i odmora, slijedi povratak na radna mjesta i u školske ili studentske klupe. Vrlo često taj je povratak povezan s pojavom potištenosti i nelagode. Jednim dijelom to je razumljivo jer je ležerni životni ritam tijekom odmora zamijenjen stanovitim “nametnutim” pravilima života i ponašanja na radnom mjestu ili u školskim klupama.

Prirodno je da se u nama javlja stanoviti otpor. Simptomi koji se manifestiraju u našem tijelu su suhoća u ustima, pretjerano znojenje, lupanje srca, vrtoglavice, nedefinirani bolovi u prsnoj šupljini, povremeni jaki proljevi, umor i iscrpljenost, kronična pospanost i nesanica.

Priličan broj ljudi pati od takvih simptoma i ukoliko ta stanja traju duže vrijeme, ona dovode do nastanka neproduktivnih, razdražljivih osoba, koje su jedino krive što su pogođene tom vrstom bolesti - sindromom koji se javlja nakon odmora! Mentalni stres možda je jedini i osnovni krivac za nastanak te bolesti, stoga je najbolje unaprijed spriječiti pojavu potištenosti i uskočiti u svakodnevni radni ritam bez većih glavobolja.

Ponajprije treba naglasiti da je pojava nelagode povratka proporcionalna s dužinom trajanja odmora. Utvrđeno je da se najlakše prilagode ponovnom radnom ritmu osobe koje koriste do dva tjedna odmora. Stoga ako je moguće, najbolje je podijeliti godišnji odmor na manje dijelove i pokušati iskoristiti sve blagodati kraćih odmora tijekom godine. Nadalje, korisno je par dana prije završetka odmora pokušati živjeti ritmom kojim živimo tijekom razdoblja radnih obaveza. Preporuča se redovitost u spavanju, kao i usklađenost dnevnih obroka, slična onoj koju imamo dok radimo. Organizam tako najlakše prevlada fazu prilagodbe.

Treba imati na umu i da se “očišćeni” ili detoksicirani organizam mnogo lakše prilagodi u odnosu na pomalo umoran i zasićeni organizam koji je konstantno bio preopterećen većim količinama hrane i pića koja se konzumira na odmoru.

Grčki i kineski nutricionisti napominju da je prehrana koja će se ciljano provesti neposredno prije povratka svakodnevnim obavezama ključna u uspostavljanju ravnoteže i brzoj prilagodbi organizma.

Stoga se pokušajte disciplinirati tijekom dva dana prije povratka na posao. Prvog dana jede se isključivo povrće i pije do dvije litre vode. Idući dan jedu se žitarice i sjemenke uz suho i koštunjičavo voće te se uživa u fermentiranim mliječnim proizvodima koji toniziraju organizam. A nakon toga, povratak u “normalu”, ali poštujući pravilo: nikada preskakati obroke i hraniti se raznovrsno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:29