TRETMANI

Laserom protiv znojenja

Laser trajno uništava žlijezde znojnice te se tretmanom možete riješiti znojenja i neugodnog mirisa

Znojenje je potpuno prirodan tjelesni proces kojim se ljudsko tijelo hladi i tako regulira tjelesnu temperaturu. Ipak, ljeto je pred vratima, a s njim i paklene vrućine. To znači da će se tijelo pojačano znojiti, a vidljivi tragovi znoja pod pazusima i neugodan miris mogu prouzročiti dosta neugodnosti. Prekomjerno znojenje ne mora biti posljedica samo paklenih vrućina - uzroci mogu biti i drugi kao što su stres, nervoza, prekomjerna tjelesna težina, hormonski problemi, ali i nezdrav način života, što podrazumijeva preveliku količinu alkohola i začinjene hrane.

Laser nudi trajno rješenje

Učinkovito i trajno rješenje za uklanjanje prekomjernog znojenja je laser Fotona. Djeluje u potkožnom tkivu u točno onom anatomskom sloju kože u kojem su žlijezde znojnice. Fototermičkim i mehaničkim efektom lasera žlijezde znojnice trajno se uništavaju. Žlijezde znojnice obično zahvaćaju centralni dio pazušne jame, međutim mogu biti raspoređene i u više velikih, tzv. ektopičkih nakupina. Metoda je sve popularnija u Hrvatskoj i u svijetu, s obzirom na jednostavnost izvođenja, minimalnu invazivnost i, što je još važnije - dobar konačan rezultat i minimalne komplikacije, a u Hrvatskoj je izvodi dr. Duško Maletić u svojoj Poliklinici Maletić u Daruvaru, koji nam je opisao tijek laserskog tretmana.

Test prije tretmana

- Prije no što pacijenta podvrgnemo zahvatu, potrebno je provesti test kako bismo što bolje locirali žlijezde znojnice. Test se izvodi tako da se površina pazuha premaže otopinom joda, koji je smeđe boje, i čekamo da se on posuši. Zatim na taj dio pospemo škrob, koji je bijele boje. Na mjestima gdje ima žlijezda znojnica koje luče znoj škrobni će bijeli prah dobiti smeđu boju. Nakon toga se pacijentu specijalnom pumpom u pazušnu regiju daje lokalna, tzv. tumescentna anestezija. Kad nakon krećeg vremena anestetik počne djelovati, na mjestu koje ćemo tretirati laserom najprije se operativnim instrumentom odvoji koža od dubokih struktura tkiva te je željena regija pripremljena za tretman. Laserskim fiberom ulazi se pod kožu te počinje uništavanje znojnih stanica. Da bi se postigao zadovoljavajući efekt, one se uništavaju točno određenom snagom i izračunatom energijom, što je kod svakog pacijenta individualno - objašnjava dr. Maletić.

Zašto se znojimo

Uloga znojenja je hlađenje organizma od pregrijavanja jer se isparavanjem vode snižava tjelesna temperatura. Uz to, znojenjem izlučujemo niz štetnih tvari, sol... Ružna strana znojenja je pojačano znojenje, koje može biti na cijelom tijelu ili pojedinim mjestima. Ako je zahvaćeno cijelo tijelo, potrebno je napraviti niz pretraga kako bi se otkrio uzrok. Razlog pojačanog znojenja obično leži u metaboličkim ili endokrinološkim poremećajima. Kod pojačanog znojenja pojedinih regija najčešće su zahvaćeni dlanovi, stopala i pazuh. Znojenje na tim mjestima nema zaštitnu ulogu jer ga, pod utjecajem živčanog sustava, nervoza ili stres pojačavaju. Kofein i nikotin također utječu na pojačano znojenje. Kod velikog broja ljudi ne može se dokazati nikakav poremećaj ili vanjski utjecaj. Bilo bi idealno kada se ne bi nervirali te kad bi smanjili stres i unos kofeina i nikotina.

Učinkovitost lasera 80 posto

Metoda laserom je iznimno djelotvorna - učinkovitost je između 80 i 90 posto. No uspjeh, kako naglašava dr. Maletić, prije svega ovisi o educiranosti osobe koja izvodi tretman te o dobrom izračunu energije.

- Ako se tretman pravilno izvede, rezultat će biti odličan, a poslijeoperativne komplikacije minimalne - kaže dr. Maletić i dodaje da iako se u Hrvatskoj u više od 90 posto slučajeva ovom tretmanu rješavanja prekomjernog znojenja podvrgavaju žene, iz godine u godinu ima sve više zainteresiranih muškaraca.

Tretman koji se izvodi u lokalnoj anesteziji je potpuno bezbolan. Naime, tumescentna lokalna anestezija danas je sve raširenija i među puno opsežnijim operativnim zahvatima estetske kirurgije.

- Ona pacijentu tijekom zahvata daje apsolutni komfor. Osoba je tijekom čitavog tretmana potpuno svjesna zahvata, može razgovarati s liječnikom i reagirati u slučaju da je nešto zaboli. Poslijeoperativni tijek također je bezbolan i bez većih hematoma - govori dr. Duško Maletić.

Može i botoksom

Kada je riječ o apliciranju botoksa kao metodi rješavanja znojenja, ako je injektiran pravilno i u dovoljnoj količini, djelovat će najviše do šest mjeseci. Prednost laserskog rješavanja problema prekomjernog znojenja jest to što ima trajni učinak.

Važno je tretman izvesti pravilno

Osim u neinvazivnosti zahvata prednost laserske metode je što su žlijezde znojnice na koje je djelovala energija lasera, kao što smo spomenuli, trajno oštećene i onesposobljene za funkciju. Ako se tretman pravilno izvede, što podrazumijeva dobar proračun snage i ukupne energije na određeno područje, dovoljan je jedan tretman. Ako se na kontrolnom pregledu primijeti da i dalje postoji prekomjerno znojenje na jednoj ili obje pazušne jame, ponovno se radi test s jodom i škrobom. Na tim se dijelovima ponovi tretman, koji se u poliklinici ne naplaćuje.

- Obično je želja pacijenata, a i nas koji to izvodimo, da se uz dnevnu higijenu i njegu pazušne regije može provesti 24 sata bez presvlačenja odjeće i bez stvaranja neugodnih mirisa – govori dr. Maletić.

Tijekom zahvata specijalnim se termometrom provjerava temperature površine kože na tretiranoj regiji.

- U slučaju njenog rasta izvan dopuštenih granica uključuje se sistem za hlađenje koji na površinu kože puše hladan zrak te se sprečava moguće oštećenje kože. Nakon zahvata izvodi se vakuumska kiretaža detritusa i ponavljanje testa jodom i škrobom. Na tretirano područje stavlja se zatim kompresivni povoj koji se nosi nekoliko dana – objašnjava dr. Maletić.

Kako još protiv prekomjernog znojenja

Laser je trenutačno prvi izbor u svijetu za trajno rješavanje problema prekomjernog znojenja u pazušnim jamama. Postoji i niz tableta koje gotovo potpuno zaustavljaju rad znojnica, no to ima visoku cijenu. Koža i sluznice se pojačano suše te se preporučuje samo za najteže slučajeve. Zadnja opcija je kirurško presijecanje živaca, no radi se o relativno težem zahvatu s potencijalno opasnim komplikacijama.

Stik ili roll-on?

• Sprejevi: vrlo su praktični za nanošenje tijekom dana u svim prilikama, a uz to često imaju i ugodan rashlađujući učinak. Brzo i praktično nanošenje prednost je i dezodoransa u stiku, ali teško ih je ravnomjerno nanijeti na cijelo područje pa mogu biti manje učinkoviti.

• Roll-on proizvodi: u prednosti su što se tiče ravnomjernog nanošenja i nisu agresivni, ali, kao i oni u stiku, izloženiji su doticaju s nečistoćom i bakterijama te stoga manje higijenski u odnosu na druge tipove dezodoransa.

• Dezodoransi u obliku krema i emulzija: najmanje su agresivni za kožu i mogu se najtemeljitije nanijeti na cijelo područje kože koje treba osvježiti, a dodatna prednost im je što, osim dezodorirajućeg djelovanja, često imaju i druga blagotvorna svojstva, poput hidratacijskog, umirujućeg, omekšavajućeg i slično.

• Najveći broj proizvoda na tržištu su kombinacija antiperspiranata i dezodoransa. Treba svakako pročitati etiketu i pogledati sastav proizvoda. Pritom u sastavu treba izbjegavati (misli se na učestalu višegodišnju primjenu) aluminij, sintetičke boje, mirise, konzervanse, triklosane, propylen glycol i druge potencijalno štetne kemijske tvari. Ako je moguće, izbjegavati antiperspirante te koristiti prirodni dezodorans, iako su takvi često skupi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:47