MARIO STANIĆ

LEGENDARNI ČLAN VATRENIH 'Uništio sam se pizzama i tjesteninom, a onda su krenuli jaki bolovi...'

Mario Stanić
 CROPIX

- Otprilike u ono vrijeme kad sam završio nogometnu karijeru, prije pet godina, krenuli su moji gastroenterološki problemi. Naravno, krenuo sam redovnim putem, kao i svi kad nas nešto boli, i obratio se svojem liječniku. Uslijedile su pretrage, specijalisti, dobio sam lijekove, no potom sam shvatio da rješavam posljedice, a ne uzrok - prisjeća se bivši nogometaš Mario Stanić što ga je navelo da promijeni svoju prehranu i izbaci gluten.

Naime, jučer su on i njegov partner Denis Delogu predstavili prvi hrvatski BOSK gluten free standard i prvi certifikat dodijelili zagrebačkom hotelu Esplanade. Od svoje intolerancije stvorili su poduzetničku priču. A oni su dvojica od sedamdesetak milijuna Europljana koji su osjetljivi i netolerantni na gluten.

Tijekom predstavljanja u Esplanadi, dok je chefica Ana Grgić pripremala bezglutensku trpezu, Stanić nam je otkrio da je za njegovo otkriće bezglutenske prehrane odgovorna jedna nutricionistica koja mu je uslijed njegovih zdravstvenih problema savjetovala da ode napraviti test intolerancije na hranu. On je pokazao da mu žitarice u hrani smetaju. Pa ih je izbacio.

- Danas uopće ne jedem žitarice, već umjesto običnog kruha biram onaj od heljde. Nakon te promjene osjetio sam znatno poboljšanje općeg stanja, ali i zdravstvenu promjenu te mnogo više energije. Naučio sam i to svima savjetujem - da treba slušati svoje tijelo. Nisam radikalac, ali kad izbjegavam gluten, osjećam se mnogo bolje. Na našem području je za popularizaciju gluten free prehrane i općenito interesa za tu tematiku zaslužan srpski tenisač Novak Đoković. Nakon njegove knjige svi su počeli više pričati o tome. Cilj BOSK-a je uostalom upravo to - osvještavanje i educiranje. Naime, ja sam se zapravo sam liječio - objašnjava Stanić.

Kaže da je prve zdravstvene poteškoće počeo osjećati pri kraju karijere u Londonu, najčešće noću.

- Živio sam četiri godine u Italiji gdje sam uglavnom jeo tjesteninu i pizze. Možda sam se tada time i uništio. Otada katkad napravim iznimku, ali mnogo se bolje osjećam kad jedem namirnice bez glutena - naglašava bivši nogometaš, sada poduzetnik.

Isti problemi spojili su ga s Denisom Deloguom, autorom knjige “U šumi”, koji se, pak, promjenom prehrane, uvjeren je, riješio autoimune multiple skleroze koju su mu dijagnosticirali 2010. godine. Upravo je o tome pisao u svojoj knjizi.Međutim, njegovi su zdravstveni problemi počeli još psorijazom kad je imao 20 godina, deset godina kasnije mučio se i s kroničnim gastritisom, a potom su se pojavili i neurološki problemi, poput utrnuća ruku, otežanog hoda, gubitka ravnoteže, nesanice...

- Ja sam ekstremno intolerantan na gluten i kroz vlastito iskustvo shvatio sam da ne postoji standard ni ustanova koja pruža i osigurava takvu uslugu. Nama ponekad pati i društveni život. Izašli biste s prijateljima u restoran na večeru, a nemate što pojesti. I nitko vam ne garantira da namirnica neće doći u kontakt s glutenom. Dok vi konobaru objasnite što želite i trebate, pa niste sigurni je li vas razumio... BOSK standard namijenjen je ugostiteljima i pruža im praktično znanje o pripremi, posluživanju i distribuciji bezglutenskih jela - objašnjava Delogu i dodaje da će odsad osobe koje su izbacile gluten iz prehrane s povjerenjem moći konzumirati bezglutenska jela u restoranima i hotelima znajući da je osoblje upoznato s principima pripreme i posluživanja takvih jela.

- Nisam još sreo čovjeka koji se nije bolje osjećao kad je izbacio gluten iz prehrane. Onaj tko ima problem s glutenom zna kroz što prolazite. Mi smo odgovorili na potražnju i iz osobnih potreba razvili poslovnu ideju - objašnjava nam Delogu.

Gluten u brojkama

1 mil. eura je vrijednost bezglutenskog tržišta u Europi, i stalno raste

190 mil. osoba izbjegava pšenicu i gluten

11 mil. celijakičara

85 posto restorana dobilo je više upita o GF jelima u posljednje 3 godine

70 mil. osoba osjetljivih i netolerantnih na gluten

70% osoba brine konzumiranje hrane u restoranima

60% osoba bira GF proizvode jer smatraju da su zdraviji

GLUTEN FREE Esplanadi prvi certifikat

Prvi certificirani objekt u Hrvatskoj, nositelj BOSK gluten free standarda, zagrebački je hotel Esplanade.

- Još prije nekoliko godina prepoznali smo potrebe gostiju te u svim jelovnicima obilježili jela bez glutena kako bismo gostima olakšali odabir prilikom naručivanja. Kad su nam pristupili iz tvrtke BOSK i predložili uvođenje gluten free standarda, bez razmišljanja smo pristali jer iz iskustva znamo da certifikat gostu pruža potpuno povjerenje u visoku kvalitetu i sigurnost da od procesa nabave, skladištenja do pripreme jela i posluživanja neće doći do kontaminacije. Osoblje Esplanade prošlo je edukaciju koja će se kontinuirano nastaviti - ispričala je Sanda Sokol uoči uručenja certifikata. I ona je, otkrila je, intolerantna na gluten.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:10