UPOZORENJE ZNANSTVENIKA

Loša vijest za ljubitelje pomfrita, novo istraživanje razlog je za oprez: ‘Rizik za bolest je veći, bolje pojedite nešto od ovoga‘

pomfrit

 Pexels/
Zamjena pomfrita cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od bolesti
Zamjena pomfrita cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od bolesti

Ljudi koji jedu tri porcije pomfrita tjedno imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, sugerira nova studija.

Oni koji konzumiraju slične količine kuhanog, pečenog ili pire krumpira nisu u povećanom riziku od te bolesti, otkrili su autori studije.

Međunarodni tim istraživača, uključujući stručnjaka sa Sveučilišta u Cambridgeu, istraživao je moguću vezu između konzumacije krumpira i rizika od dijabetesa tipa 2.

Analizirali su podatke studija koje prate zdravlje više od 205 000 zdravstvenih radnika u SAD-u, a te su studije provedene tijekom gotovo četiri desetljeća.

Istraživački tim otkrio je da konzumacija pečenog, kuhanog ili pire krumpira nije povezana s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

„Rizici povezani s unosom krumpira varirali su ovisno o načinu pripreme“, napisali su autori u članku objavljenom u medicinskom časopisu BMJ.

Ljudi s većom konzumacijom prženih krumpirića, barem tri porcije tjedno, bili su u 20% većem riziku, dok su oni koji jedu pomfrit pet puta tjedno imali 27 posto veći rizik za razvoj te bolesti.

Istraživački tim također je otkrio da zamjena tri porcije krumpira tjedno cjelovitim žitaricama smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 8 posto.

„Procjenjuje se da zamjena bilo kojeg oblika krumpira, posebno pomfrita, cjelovitim žitaricama smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, što naglašava važnost promicanja cjelovitih žitarica kao bitnog dijela zdrave prehrane“, napisali su.

U cjelovite žitarice ubrajaju se smeđa riža, zob, raž, kvinoja, ječam i proso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 19:59