NEKI NOVI ŠEFOVI

Menadžeri s wellness strategijom

Kod nekih zaposlenika taktika savjetovanja o boljem načinu života je upalila, a kod drugih ne

Bolja prehrana, provođenje više vremena s obitelji, vježbanje i uživanje u hobijima recept je koji američki menadžeri nastoje primijeniti kod svojih djelatnika, uvjereni da će bolje raditi. Jedan od prvih koji je počeo s uvođenjem Energy projekta u svoju kompaniju je Derry Newman, bivši šef Sonyja u Europi.

Nepokolebljivi izumitelji

Riječ je o trogodišnjem planu kojim se zaposlenike uči kako kvalitetno provedenim vremenom i zdravijom ishranom mogu postati bolji radnici. Zvuči kao supermarket self-help, a otprilike su takvi bili i rezultati. Naime, kod nekih zaposlenika to je upalilo, a kod drugih ne. No, “izumitelji” Energy projekta malo su promijenili strategiju te su se orijentirali na menadžere u kompanijama koji pak zaposlenima pomažu da postignu mentalni i fizički balans kako bi bili efektivniji na radnom mjestu.

- Načini rada uvelike su se promijenili posljednjih godina i ljudima treba objasniti da zdravijom ishranom, vježbanjem i kvalitetnijim slobodnim vremenom mogu sačuvati energiju za rad. Kad nisu pod stresom, zaposleni imaju bistriji um i brže razmišljaju, što im otvara velike mogućnosti da rješavaju probleme na poslu - tvrdi Jean Gomes, voditelj projekta.

Konzultanti na zadatku

Gomes navodi da stres i dugi radni dani u ljudima bude tzv. survival mode, što znači da zaposlenici često ne čine stvari koje im stvaraju zadovoljstvo jer im posao oduzima velik dio njihova privatnog vremena.

Jedna od tehnika koja se koristi na tečajevima je da zaposleni zamisle da im je sedamdeset godina, te da pričaju o svom životu kao da su već u sedamdesetima. Nakon što prepričaju svoj zamišljeni život, konzultanti im savjetuju da postignu ciljeve koji su si sami postavili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:08