VELIKO ISTRAŽIVANJE

MUŠKARCI CVILE, A ŽENE STOIČKI PODNOSE BOL? Baš i ne. Ključni faktor je ipak - vedra narav

Niti jednom muškarcu nije dopušteno da propitkuje neopisivu bol koju žene trpe tijekom poroda i, kao nekim prešutnim dogovorom, postalo je opće prihvaćeno da žene imaju viši prag boli. Prizori snažnih žena koje poput heroja trpe razne bolesti i muškaraca koji cvile i jadikuju česti su u hollywoodskim filmovima, sitcomima i brojnim reklamama. Često se može čuti i žene da, kao argument u raspravama sa svojim partnerima, kažu „ja sam rodila dvoje djece, nema toga što ne mogu podnijeti“.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

No, to jednostavno nije istina. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Malagi pokazalo je da ima vrlo malo ili nimalo razlika među spolovima što se tiče podnošenja boli. U istraživanje je bilo uključeno 400 pacijenata s kroničnim bolovima kralješnice, od toga 190 muškaraca i 210 žena.

Prema rezultatima istraživanja među njima je više sličnosti nego razlike kad je riječ o podnošenju boli, a ono što je ključni faktor u tome nije spol, već vedra narav koja s njim nema veze. Voditeljica istraživanja, Carmen Ramirez-Maestre, je rekla medijima: - osobe koje su vedre naravi sklone su prihvatiti svoju bol, odnosno lakše shvaćaju da je njihova bol kronične prirode te prestaju biti usredotočeni na pokušaje da je uklone već svoju energiju ulažu u to da povećaju kvalitetu života unatoč bolovima.

U tom smislu, pacijenti koji su sposobni prihvatiti bol na taj način, osjećaju manju bol, aktivniji su u svakodnevnom životu i bolje raspoloženi. To je samo jedno u nizu istraživanja čiji rezultati upućuju na to da žene nisu ništa bolje od muškaraca u podnošenju boli.

Prije otprilike jednog desetljeća znanstvenici sa Sveučilišta u Bathu su skupinu muškaraca i žena podvrgnuli ispitivanju osjeta boli te su otkrili da su žene veći slabići od muškaraca. Volonteri su bili zamoljeni da drže ruku u vrućoj vodi dvije minute te da odmah poslije toga urone istu tu ruku u kantu s ledom na još dvije minute, odnosno koliko dugo mogu izdržati. Žene su osjetile bol puno brže nego muškarci i mogle su puno kraće izdržati u vrućoj i u hladnoj vodi.

Provedena su i neka zanimljiva istraživanja s ciljem da se otkrije kako se nježniji spol nosi s porodom. Tako su znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu otkrili da estrogeni imaju veliku ulogu u načinu na koji žena reagira na bol. Razina estrogena raste tijekom trudnoće i čini se da to pospješuje prirodnu sposobnost mozga da potiskuje osjećaj boli, pokazalo je njihovo istraživanje.

– Kad je razina estrogena povišena, prirodni sustav mozga za ublažavanje osjeta boli djeluje puno snažnije: kad dođe do bolnog podražaja, on otpušta endorfine i enkefaline koji neutraliziraju signale boli koje mozak prima. No, kad je razina estrogena niska, taj sustav mozga nije niti približno tako učinkovit u ublažavanju osjeta boli – rekli su autori istraživanja, a njihovo otkriće ide u prilog tome da žene u svim ostalim okolnostima, koje nisu porod, ne podnose bol ništa bolje nego muškarci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 21:16