NIJE BEZAZLENO

NAŠA POZNATA GINEKOLOGINJA UPOZORAVA NA RIZIKE Žale se da im vagina nakon porođaja nije ista pa traže carski rez, ali komplikacije mogu biti ozbiljne

 Profimedia, Alamy
 

Kod rodilja starijih od 35 godina, bilježi se prosječno trostruko veći rizik za ozbiljne komplikacije nakon carskog reza, utvrđeno je nakon analize gotovo 5000 poroda, piše Slobodna Dalmacija.

Francuski istraživači iz Robert Debre Hospital naglašavaju osobito povećanje rizika za krvarenje. U studiji nisu korišteni podaci prikupljeni od žena koje su patile od teškoća sa zdravljem koje mogu rezultirati komplikacijama. U većini razvijenih zemalja posljednjih desetljeća bilježi se značajno povećanje učestalosti poroda carskim rezom, piše Canadian Medical Association Journal.

U Republici Hrvatskoj se oko 20 posto porođaja završava carskim rezom. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u protekloj godini, 9127 trudnoća završilo je carskim rezom, što je svaki četvrti porod ili porast od 7 posto u odnosu na 2016. godinu.

Statistike unatrag 20 godina i u Hrvatskoj i u svijetu bilježe stalni porast učestalosti carskih rezova. Inače, carski rez na zahtjev trudnice, bez medicinske indikacije, u Republici Hrvatskoj nije zakonski dopušten jer može rezultirati s više komplikacija, a niska učestalost tog zahvata jedan je od pokazatelja kvalitete rada nekog rodilišta.

Porast učestalosti carskog reza u HZJZ-u objašnjavaju većom svijesti rodilja o pravu na odluku o načinu poroda te činjenicom da se u privatnim rodilištima ovakav postupak provodi na želju rodilje i naplaćuje, čak i kad za njega nema nikakvog stručnog opravdanja.

Danas se sve veći broj mladih, ali i malo starijih žena odlučuje na carski rez, na hladno, jer žele izbjeći porođajne bolove, misle da će se tako brže vratit u formu, ili iz čisto estetskih razloga...

No, novija istraživanja pokazuju da carski rez nosi brojne komplikacije i rizike zbog kojih ga struka ne preporučuje kad to nije nužno. Više o najnovijem trendu, samoj operaciji, rizicima i komplikacijama razgovarali smo s dr. sc. Jasenkom Grujić, specijalisticom ginekologije i porodništva, s dugogodišnjim iskustvom.

Velika abdominalna operacija

- Carski rez je velika abdominalna operacija koja ima svoje rizike. Doduše, daleko su manji nego prije 20, 30 ili 50 godina jer se zahvat obavlja na moderniji način, nove su tehnike, materijali, sve...

Kad se kod žene očekuje normalan porod, koji će najvjerojatnije poći bez problema prirodnim putem, ne postoje nikakve anomalije kod ploda, onda bih svakako pokušala nagovoriti trudnicu na vaginalni porod. Najidealniji je porod koji ide prirodno, čak i bez asistencije opstetričara, nego samo uz prisustvo primalje. To je divno.

S druge strane kod poroda u kojima se očekuju problemi, bilo da postoji rizik za život žene, bilo da je plod ugrožen ili se procjenjuje da neće moći izdržati trajanje poroda, ili da je jednostavno vaginalni porod nemoguć, onda je najbolje odmah ići na elektivni carski rez i izbjeći sve te rizike - ističe ginekologinja.

- Kad vidite majku s djetetom koje je pretrpjelo oštećenje u porodu koje je ostavilo trajne posljedice jer je porođaj dugo trajao, onda vam je jasno da je u takvoj situaciji carski rez mogao biti spasonosno rješenje.

Naime, danas nam nije važno samo da se dijete rodi, nego i da se rodi zdravo. Nekad se prilikom porođaja samo slušalicom osluškivalo otkucaje srca djeteta, i kad su otkucaji bili uredni, smatralo se da je sve u redu. Danas postoji predporođajna dijagnostika koja nas može upozoriti da je dijete ugroženo i da porođaj treba što prije završiti ili već unaprijed odrediti da je carski rez najbolja opcija.

Indikacija koju treba poštovati

Kad je riječ o indikacijama za carski rez, ponekad je i strah trudnice indikacija. Ako se žena užasno boji porođaja, i to može biti opravdana indikacija koju treba poštovati - smatra dr. Grujić.

Ono zbog čega žene najčešće traže unaprijed porod carskim rezom je navodno uvjerenje da nakon porođaja u kojem će se obaviti i epiziotomija, dakle urezivanje međice, taj dio tijela ostaje trajno oštećen i bez osjeta i to žele izbjeći, sve da bi poslije porođaja imale kvalitetnije seksualne odnose.

No, i urezivanje međice se može izbjeći dobrom predporođajnom pripremom tako da primalje masažom koja je zlata vrijedna čuvaju međicu da ne dođe do pucanja.

Svakako to ne bi smio biti razlog za indiciranje carskog reza. Mnoge žene mi svjedoče da im muževi tvrde da spolovilo žene nakon porođaja nije isto kao prije, a isti ti muževi ne razumiju da su njihove žene rodile njihovu zajedničku djecu.

Ja bi im umjesto prigovaranja preporučila da si poboljšaju erekciju! Naravno, istina je da ponekad nakon vaginalnog poroda, koji često nije dobro nadziran, dolazi do teških ozljeda međice i anusa, što kao rezultat može imati nekontrolirano mokrenje ili nekontroliranu stolicu, i zbog čega žene moraju ići na dodatne kirurške zahvate. U takvim slučajevima, kad postoji veliki rizik vaginalnog poroda, svakako je bolje odabrati carski rez - kaže dr. Grujić za Slobodnu.

Komplikacije

ZA MAJKE

Među postoperativnim komplikacijama najčešće su infekciju maternice te urinarne infekcije koje se javljaju u 20 do 40 posto slučajeva, a slijede komplikacije poput apscesa, sepse ili zdjelične tromboembolije.

Majke koje su rodile carskim rezom imaju šest puta veći rizik od postporođajne depresije te je manje vjerojatno da će dojiti dijete.

ZA DIJETE

Trudovi dodatno stimuliraju neke organe i hormonske sustave bebe poput štitnjače, nadbubrežne žlijezde, bubrega, pluća, crijeva te imunološki sustav. U slučaju carskoga reza ta dobrobit može izostati.

Veći je gubitak posteljične transfuzije, što može pridonijeti problemima s disanjem nakon poroda. Rijetke su, ali ipak moguće, i slučajne manje kirurške ozljede tijekom operacije.

Kako izgleda operacija?

Carski je rez najučestalija operacija iz područja abdominalne kirurgije, a podrazumijeva ručno vađenje djeteta iz maternice koja je prethodno otvorena rezom kroz trbušnu stijenku.

Danas se taj zahvat izvodi pod anestezijom koja može biti opća (trudnica spava tijekom operacije) i uglavnom se koristi za hitna stanja te ako postoji kontraindikacija za neku od regionalnih anestezija kao što su spinalna i epiduralna, pod kojima je trudnica budna tijekom operacije, što ovisi o hitnosti, odnosno o medicinskom stanju te dogovoru ginekologa, anesteziologa i rodilje.

Sama operacija traje od samo nekoliko minuta do 40 minuta, što je uvijek individualno, s tim da je najbolje da se dijete rodi za desetak minuta. Boravak u bolnici nakon operacije obično traje 4 do 5 dana ovisno o oporavku rodilje te o mogućim komplikacijama, a oporavak nakon ove operacije traje obično od jednog do tri tjedna, što je također individualno.

Kako je dobio ime?

Carski rez (lat. sectio caesarea) je jedna je od najstarijih operacija u trbušnoj šupljini. Kako je zahvat dobio naziv ne zna se sa sigurnošću.

Prema jednoj legendi na taj je način rođen Julije Cezar, pa je zahvat po njemu dobio i ime. Ta se legenda osporava činjenicom što je u to vrijeme carski rez bio smrtonosna operacija, a Cezarova se majka spominje i kasnije u njegovu životu, pa je teško vjerovati da bi preživjela takav zahvat.

Druga legenda potječe otprilike iz 800. godine pr. n. e. iz Rimskog Carstva gdje je u zakoniku upisana obveza porađanja umiruće majke carskim rezom kako bi se spasilo dijete, a naziv potječe od latinskog izraza lex caesarea. Sljedeća teorija govori da je naziv operacije potekao od latinskih riječi caedere i seco, što znači rezati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 18:09