UTERUS DIDELPHYS

'NIKAD NISAM VIDJELA OVAKVO ŠTO' Ginekologinja se iznenadila kad joj se, samo 26 dana nakon porođaja, vratila mlada majka - opet s bolovima u trbuhu

 Profimedia, Sciencephoto RM

20-godišnja Arifa Sultana iz ruralnog područja u Bangladešu rodila je bebu krajem veljače, ali 26 dana nakon što je njezin novorođeni sin došao na svijet morala je ponovno hitno u bolnicu zbog bolova u trbuhu. Liječnici su tamo ultrazvukom utvrdili da je i dalje trudna, te da u drugom uterusu nosi blizance - još jednog dječaka i djevojčicu.

"Bili smo u šoku i jako iznenađeni. Nikada prije nisam vidjela ovakvo nešto", rekla je za BBC ginekologinja dr. Sheila Poddar koja je izvršila carski rez i porodila zdrave blizance bez komplikacija. Majka je otpuštena iz bolnice nakon četiri dana, 25. ožujka.

Budući da su Sultana i njezin suprug vrlo siromašni, nikada nije išla na ultrazvučni pregled, čak ni prije prvog porođaja.

Pojava dvije maternice ('uterus didelphys') nije toliko rijetka kako se misli, komentirao je za BBC ginekolog dr. Christopher Ng iz Singapura. Po njegovom mišljenju, najvjerojatnije su tri jajašca oplođena istodobno tijekom plodnog razdoblja i tako su nastala tri embrija.

Uterus didelphys je poremećaj koji nastane kada se kod žene razviju dvije maternice umjesto jedne. Maternica se isprva počinje razvijati u obliku dvije male cijevi u fetusu, koje se u uobičajenim slučajevima spoje i tvore jedan veliki organ. No, ukoliko se ne spoje, može nastati dvostruka maternica.

Takve situacije u nekim slučajevima mogu prouzročiti probleme s plodnošću.

Sultana dolazi iz zabačenog sela i njezin suprug zarađuje manje od 600 kuna mjesečno kao najamni radnik, ali je kazao da će dati sve od sebe.

- To je bilo Božje čudo da su sva moja djeca zdrava. Trudit ću se najbolje što mogu da budu sretna, prenosi njegove riječi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:58