RASPOLOŽENJE

Ne treba vam psiholog, samo dobar film

 Shutterstock
Filmovi mogu snažno djelovati na vas, osvježiti vas, napuniti vas energijom... Pa zašto ne biste iskoristili sedmu umjetnost za ugodnu psihoterapiju?

Je li vam ikada palo na pamet da bi vam dva sata provedena u zamračenoj kinodvorani ili na kauču pred televizorom (DVD playerom) u vlastitom domu mogla više koristiti od posjeta psihologu? Upravo tako: dva sata filma, mogu vas ispuniti optimizmom i energijom, potaknuti vas da se suočite s neriješenim problemima i omogućiti vam novi pogled na vašu situaciju.

Problem: bijesni ste

Posvađali ste se s partnerom, živci su vam tanašni, svaka sitnica dovodi vas do ruba eksplozije i ne znate kako da se smirite. Ili ste se možda zakačili s kolegicom na poslu, bijes vas još nije prošao i osjećate se kao da biste najradije nešto razbili.

• Avatar (redatelj: James Cameron; glume: Sam Worthingon, Zoe Saldana, Sigourney Weaver)

* Radnja: 3D spektakl s pričom o bivšem marincu Jakeu u invalidskim kolicima poslanom na daleki planet Pandoru kako bi sudjelovao u akciji vađenja rijetkog minerala kojim bi se riješila energetska kriza na Zemlji. No na Pandori je atmosfera otrovna za ljude pa se kreiraju avatari – genetski modificirani hibridi ljudskog DNK i DNK domorodaca s Pandore. Kao avatar, Jake može hodati, upoznaje se s posve novim načinom života i dolazi u životnu kušnju: pronalazi ljubav, počinje uvažavati domoroce i razmišljati o ostanku na Pandori.

* Kako će vam koristiti: Opustit će vas i potpuno uvući u fantastičan svijet u kojem se bijes i agresivnost pretvaraju u pozitivnu energiju.

* Gledajte ga s prijateljima ili obitelji.

Problem: ne možete donijeti odluku

Na životnoj ste prekretnici i trebate odlučiti kojim smjerom ćete dalje. Već ste stotinu puta odvagnuli sve razloge za i protiv i jednog i drugog mogućeg izbora, no i dalje ne možete donijeti konačnu odluku.

• Kule u zraku (orig. Luftslottet som sprängdes; redatelj: Daniel Alfredson; glume: Michael Nyqvist, Noomi Rapace)

* Radnja: U posljednjem dijelu trilogije snimljene prema romanima švedskog pisca Stiega Larsonna u središtu adrenalinom nabijene priče hrabri je novinar Mikael Blomqvist koji se sviđa ženama, a posebno vještoj hakerici Lisbeth Salander. Ta naizgled krhka, ali zapravo vrlo snažna djevojka, naći će se na odjelu za intenzivnu njegu suočena s optužbama za tri ubojstva i pokušaj ubojstva. Blomqvist će učiniti sve da dokaže njezinu nevinost.

* Kako će vam koristiti: Napeta, brza radnja i ekstremne situacije izvući će na površinu i vaš prirodni nagon za preživljavanjem. A poistovjećivanje s likom Lisbeth motivirat će vas da analizirate prioritete te da budete hrabriji u donošenju odluka.

* Gledajte ga s prijateljicom.

Problem: ostavio vas je partner

A vi ga još volite. Pokušavate se sabrati i zaliječiti rane, ali vam ne uspijeva: neutješni ste, depresivni i osjećate kao da se raspadate.

• Sve što želim to si ti (orig. Dear John; redatelj: Lasse Hallstrom; glume: Amanda Seyfried, Chaning Tatum)

* Radnja: Što stvarno znači voljeti nekoga pitanje je koje se postavlja već na početku filma, a odgovor je protkan kroz priču o ljubavi između američkog vojnika koji dolazi na dopust kući i studentice pune ideala i iz bogate obitelji. Oni se pokušavaju voljeti na daljinu, no životne okolnosti dovode u pitanje opstanak veze.

* Kako će vam koristiti: To je klasična srcedrapajuća drama pa obavezno pripremite paketić papirnatih rupčića da vam se nađu pri ruci. No upravo će vam suze koje ćete proliti pomoći da izbacite iz sebe negativne emocije i da napokon budete spremni okrenuti novu stranicu u svom životu. Ovo je savršen izbor, posebno ako ste inače skloni držati sve u sebi. Nemojte zaboraviti da gutanje razočaranja, uvreda i drugih loših događaja i patnja u tišini, da nikada ne olakšate dušu, šteti zdravlju: akumulirana tuga i nezadovoljstvo povećavaju razinu stresa i uzrokuju cijeli niz psihosomatskih problema.

* Gledajte ga s najboljim prijateljem ili prijateljicom koji će znati kako da vas utješe.

Problem: napravili ste gadnu pogrešku

Trenutak nepažnje, pogrešna procjena..., uglavnom, zeznuli ste nešto, što je poslije prouzročilo velike probleme. Osjećate grižnju savjesti i ne možete to izbaciti iz glave.

• Lovac na glave (orig. The Bounty Hunter; redatelj: Andy Tennant; glume: Jennifer Aniston, Gerard Butler)

* Radnja: Suvremeni lovac na glave Milo Boyd, koji baš i nema sreće, napokon je dobio zadatak koji mu se sviđa – uhvatiti i privesti svoju bivšu suprugu, novinarku Nicole Hurley koja se oglušila o propisanu jamčevinu. No, kao i u braku, ni sada neće sve ići po planu.

* Kako će vam koristiti: Unatoč neprekidnim potjerama i naganjanjima, film će vam izmamiti pokoji osmijeh i pokazati vam da je moguće izvući se i iz najgorih nevolja. Sve se može srediti, važno je samo naučiti zatražiti pomoć – a pomoć može stići od onoga od koga se najmanje nadate.

* Gledajte ga s prijateljima.

Problem: iznevjerila vas je prijateljica

Slijepo ste joj vjerovali, a ona vam je zabila nož u leđa. Bijesni ste na nju, ali i na sebe što ste bili tako naivni. I, naravno, sada više nemate povjerenja ni u koga.

• Seks i grad 2 (orig. Sex in the City 2; redatelj: Michael Patrick King; glume: Sarah Jessica Parker, Kim Catrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon)

* Radnja: Avanture četiri prijateljice, od etnošopinga u Maroku, neodoljiva želja za vjenčanjem, flashback New Yorka iz '80-ih, vrckavi dijalozi, samoironija, vintage moda i cipele s potpisom Jimmy Chooa... sve to kao podloga veličanju ženskog prijateljstva.

* Kako će vam koristiti: Pokazat će vam da je prijateljstvo vrijednost koje se ne trebate odreći. Na svaku lažnu prijateljicu, koja je možda iznevjerila vaše povjerenje, pronaći ćete barem dvije druge, prave i spremne da s vama podijele sve lijepe i ružne trenutke u životu. Osim toga, Carrie i ekipa podsjetit će vas i da su šoping s prijateljicama, razmjena savjeta i tračeva odlična terapija za bolje raspoloženje.

* Gledajte ga sa starim prijateljicama u čijem se društvu uvijek osjećate dobro.

Problem: ne znate reći NE

Ni šefu koji od vas po tko zna koji put traži da ostanete prekovremeno na poslu, niti prijateljici koja stalno traži od vas neke usluge. Vi jednostavno ne možete reći NE: bojite se da ćete nekoga razočarati i užasavate se sukoba, ali vaše spuštanje glave vas iscrpljuje i izaziva osjećaj da ste iskorišteni.

• Previše je složeno (orig. It's complicated; redatelj: Nancy Meyers; glume: Meryl Streep, Alec Baldwin)

* Radnja: Ona se razvela od njega prije deset godina, ali opet s njim počinje aferu, iako je on sada oženjen. Kao da to nije dovoljno, u priču se upliće i treći lik koji obnavlja njezinu kuhinju. Zaljubljuje se u nju, a ona je premekanog srca da ga odbije pa tako i on postaje dio čudnog ljubavnog trokuta. Ili četverokuta? Uf, previše je složeno!

* Kako će vam koristiti: Boljet će vas trbuh od smijeha, pa nećete više razmišljati o tome da se osjećate kao žrtva. Osim toga, napunit će vas pozitivnom energijom koja vam je prijeko potrebna da ojačate samopouzdanje i postanete čvršći.

* Gledajte ga s prijateljicom, po mogućnosti zrelom, koja je prešla četrdesetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:21