MOTORIČKI PROBLEMI

NOVA NADA ZA OBOLJELE OD PARKINSONA Duboka moždana stimulacija pomaže u vožnji auta

 Instagram

Prema procjenama, oko milijun Amerikanaca ima Parkinsonovu bolest koju karakterizira pojava drhtavice ili tremora, ukočenost i usporenost pokreta, a razvija se kasnije u nekontrolirano podrhtavanje što oboljelima onemogućava obavljanje svakodnevnih zadataka.

Novo istraživanje pokazalo je da bi duboka moždana stimulacija mogla pomoći oboljelima u jednoj aktivnosti, a to je vožnja automobila. Duboko stimuliranja mozga ( DBS ) koristi se u liječenju bolesnika koji pate od drugih neuroloških poremećaja kao što su distonija i esencijalni tremor.

Liječenje uključuje primjenu elektroda, ugrađuju se u određenim područjima mozga pacijenta. Elektrode prenose električne impulse koji reguliraju abnormalne impulse u mozgu, a također reguliraju stanice i kemijske procese u mozgu.

"S jedne strane , to bi moglo povećati vozačke sposobnost jer dolazi do poboljšanja motoričkih problema koji se javljaju kod Parkinsonove bolesti , ali s druge strane može ugroziti vožnju jer potencijalno uzrokuje pad izvršnih kognitivnih sposobnosti ", kaže Carsten Buhmann sa Sveučilišnog medicinskog centra u Hamburgu i autor studije. Iako je istraživanje tek u početnoj fazi, daje nadu oboljelima da bi uz pomoć DBS-a mogli samostalno obavljati određene aktivnosti.

U Hrvatskoj je registrirano deset tisuća oboljelih od Parkinsonove bolesti, no procjenjuje se da je taj broj dvostruko veći, a jedan od deset dijagnosticiranih je u dobi mlađoj od 50 godina.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 09:32