VELIKI NAPREDAK

ZAUSTAVLJANJE BOLESTI Istraživači identificirali biološki proces koji izaziva Parkinsonovu bolest

 Instagram

Novo istraživanje otkrilo je biološki „okidač“ za Parkinsonovu bolest. Ovo otkriće objavljeno u časopisu Cell može predstavljati značajan put prema ranim dijagnostičkim alatima i tretmanima koji bi mogli zaustaviti bolest prije nego ona počne progresivno napredovati. Koristeći ljudske neurone i voćne mušice istraživači s Johns Hopkins Instituta identificirali su protein S15 koji izaziva zajednički oblik Parkinsonove bolesti. Protein omogućuje enzim LRRK2 što onda uzrokuje neurodegeneraciju.

Prethodna su istraživanja pokazala da su mutacije u LRRK2 povezane s neurodegeneracijom i zato Parkinsonova bolest napreduje. LRRK2 je bio identificiran kao protein kinaza što znači da je vrsta enzima koji dodaje fosfate na druge proteine ​​i mijenja aktivnost bjelančevine.

- Kako točno mutacije LRRK2 uzrokuju Parkinsonovu bolest nije još do kraja poznato, ali ova studija ipak daje prilično uvjerljiv skup podataka o tome da upravo mutacije u LRRK2 uzrokuju bolest – rekao je autor studije dr. Ted Dawson, profesor neurologije i direktor Johns Hopkins Instituta.

Rezultati ove studije upućuju na to da kontroliranje S15 i LRRK2 mogu spriječiti gubitak dopaminskih neurona i pojavu Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja kemijske supstance dopamin u dijelu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta. Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, progresivni su i mogu se pogoršavati tijekom vremena. Uključuju ​​drhtanje ruku, nogu i lica, usporenost pokreta, ukočenost udova, gubitak ravnoteže i koordinacije.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:49