SAVJET POSLODAVCIMA

NOVO ISTRAŽIVANJE DOKAZALO 'Nije istina da sjedenje ubija, moderni stajaći stolovi potpuna su glupost'

 Marcin Robert Balc/IStock / Copyright: Marcin Robert Balcerzak

Iako je nekoliko studija konstatiralo kako nas sjedenje na poslu polako ubija, istraživači sa sveučilišta Exeter i London dokazali su da tome nije baš tako.

Naime, novo istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Epidemiology pokazalo je da stajanje za radnim stolom ne smanjuje rizik od 'uredske smrti', ukoliko se i inače ne bavite fizičkim aktivnostima.

Pri istraživanju proučili su 16-godišnje zdravstvene podatke od 5132 ljudi. Sudionici su ih izvijestili o svom vremenu koje su proveli sjedeći tijekom različitih situacija: na poslu, prilikom gledanja televizije, u slobodno vrijeme, i u slobodno vrijeme kada nisu gledali televiziju. Istraživači su također pratili i vrijeme provedeno u šetnji i fizičkoj aktivnosti.

Nakon kontroliranog broja faktora, koji su uključivali i provođenje dijete i zdravlje općenito, istraživači su zaključili kako rizik od smrti ne ovisi o vremenu provedenom sjedeći niti o položajima sjedenja. No, upozorili su i kako prevelik naglasak na ne sjedenju nije dobar ukoliko se promiče kao 'fizička aktivnost'.

Došli su do zaključka da ukoliko radite dok stojite - što je u zadnje vrijeme postao veliki trend u uredima diljem svijeta - ne pomaže vašem zdravlju, ako i inače ne vježbate. Ako pak nikada ne odete u teretanu, možete slobodno sjesti. Ipak, ovo su dobre vijesti za proizvođače stolova koji u sklopu imaju bicikl ili pak traku za trčanje.

Iako na poslu dobro dođe malo ustati i promijeniti položaj, stajaći radni stolovi ne pridonose vašem zdravlju.

- Naša studija pobila je trenutno razmišljanje da je sjedenje uzrokuje velike zdravstvene probleme, već je problem u općenitom ne kretanju izuzev vremena provedenom sjedeći. Svaki statični položaj gdje je potrošnja energije mala može biti štetan za zdravlje, sjedili mi ili stajali - zaključio je autor studije Melvyn Hillsdon pa dodao kako bi tvrtke koje zaista žele da njihovi zaposlenici budu zdravi, trebale besplatno omogućiti satove vježbanja. Također, poslodavci bi trebali poticati zaposlenike da prošeću, a ne da stoje za računalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:18