ŽENE U VEĆOJ OPASNOSTI

OSJEĆATE BOŽIĆNI STRES? Sreća vaša pa živite u istočnoj Europi, na zapadu je puno gore...

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.12.2016. u 15:40

Zagreb, 061216.
Direktno iz finskog Rovaniemija Zagreb je na dva dana kao veleposlanik Bozica posjetio Djed Mraz koji se podruzio s djecom na par lokacija u sklopu Aventa u Zagrebu. Djed Mraz na Zrinjevcu uz nastup djecjeg zbora, druzio se i fotografirao s djecom na Glazbenom paviljonu.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Psihički stres povezan s pripremama za božićne i novogodišnje blagdane u Sloveniji osjeća samo četvrtina ljudi, simptomi te vrste najmanje su prisutni u jugoistočnoj Europi, ali su vrlo izraženi u zapadnoj Europi, pokazala je anketa koju je za trgovački lanac Lidl provela tvrtka Nielsen.

U istraživanje je bilo uključeno 20.800 ispitanika iz 25 europskih država i iz SAD-a, kako bi se među ostalim ispitale i navike kupaca.

Lidl posluje na tržištu 30 zemalja, a u Sloveniji je jedan od najjačih diskontnih trgovačkih lanaca.

Stres u blagdanskim danima pred kraj godine osjeća 25 posto Slovenaca, a izraženiji je kod žena - osjeća ga njih  28 posto, objavio je u petak Lidl Slovenija, trenutno najjači diskontni lanac trgovina u toj zemlji.

U Sloveniji je 45 posto žena navelo kako same i bez pomoći muškaraca i drugih članova obitelji moraju brinuti za nabavke u trgovini, kupnju darova i kuhanje pred praznike, a 85 posto da je zadovoljno kad za taj trud dobiju zahvalnost obitelji i prijatelja, te pravi blagdanski ugođaj.

Na razini svih ispitanika u različitim zemljama, stres pred božićne blagdane osjeća 46 posto žena i 36 posto muškaraca.

Najniži stupanj stresa povezanog obvezama pred Božić i Novu godinu primjetan je na jugoistoku Europe, gdje ga osjeća 28 posto ispitanika.

Generalno gledajući, stresno stanje najviše osjećaju oni koji žive u razvijenim potrošačkim društvima, pa je u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Austriji i Irskoj, 55 posto ispitanjih navelo da imaju takve tegobe kad se približava kraj godine.

Slično je i u Švedskoj, Danskoj i Finskoj gdje visoki stupanj stresa osjeća 53 posto ispitanih.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo